Йовчев:Не е имало основания за задържане на лица по време на окупацията на СУ (видео)

  • 07 февруари 2014 12:04

  • 1734
  • 1
Йовчев:Не е имало основания за задържане на лица по време на окупацията на СУ (видео)
©

С чл. 19 от закона за висшето образование е регламентирана академичната автономия. Тя не може да се нарушава чрез влизане на органите на МВР без съгласието на академичните власти. Тази норма е залегнала и в правилника на Софийския университет.
Полицейските служители не са имали правно основание по проникване и задържане на лица от Софийския университет.

Това заяви вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола в отговор на въпрос от Миглена Александрова относно образуваните досъдебни производства по отношение на участници в първата от окупациите на СУ "Св. Климент Охридски".

По време на второто окупиране са проведени своевременни разговори с ректора проф. Илчев, той е бил уведомен, че е необходимо да се предприемат действия, за да не се допусне втора окупация, заяви вътрешният министър. Около университета са били изградени колонни пунктове.

В периода на първата окупация е образувано едно досъдебно производство срещу неизвестен извършител за лека телесна повреда.

Първата окупация беше извършена от ранобудните студенти, а втората от хора, които дори не са студенти. Затова време те хулиганстваха и нарушаваха обществения ред, заяви от своя страна Миглена Александрова.

Това дали някой извършва самоуправство и пребивава незаконно на територията на университета, може да го реши само ръководството на университета. Това не е в правомощията на МВР. Можем да предприемем такива действия, само след като бъдем сезирани от ректора, заяви вътрешният министър.

Министър Йовчев обяви, че е бил направен опит за провокация в нощта окупацията.

На тел. 112 беше подаден сигнал от името на проф. Илчев да се предприеме освобождаване на сградата, посочи министър Йовчев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1734 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.07 | 15:02

1
Йовчев е мекотело , прикрита гербаджийска п,утка ! САМО ВОЛЕН ! АТАКАААА !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини