Орешарски: Секторът на отбраната е системно недофинансиран

  • 05 февруари 2014 10:00

  • 1749
  • 1
Орешарски: Секторът на отбраната е системно недофинансиран
© Булфото

Предвид темата на конференцията, посветена на Инициативата на НАТО за свързаност на силите, а и предвид възможностите на  нашата държава, се надявам, че лайтмотив в дискусиите ви ще бъде прагматизмът. Това каза премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 пред  участниците в конференцията на началника на отбраната ген. Симеон Симеонов, която започна в София.

Бих искал само да бъдем реалисти по отношение на възможностите и да намерим онзи баланс между необходимото и ресурсите, с който да постигнем максимален коефициент на полезно действие, посочи премиерът. Той добави, че отчита факта, че секторът на отбраната  е системно недофинансиран в последните години, а вероятно не е единственият сектор, също така си дава сметка за необходимостта  от изграждане на отбранителни способности и високоподготвени и материално обезпечени въоръжени сили. Отнякъде трябва да  започнем, отбеляза Орешарски и посочи, че смята, че новият стратегически преглед на въоръжените сили, който тече, ще даде  правилните отговори и насоките.

Премиерът изрази увереността си, че в последните няколко месеца, със законодателните изменения и с направените промени в  Плана за развитие на въоръжените сили, е било внесено известно успокоение. Сега на дневен ред е обновяване на въоръжението и техниката, както и развитие на инфраструктурата на отбраната, макар финансовите възможности да не позволяват това да стане в  съкратени срокове, посочи премиерът Орешарски.

Министър-председателят благодари на военните за това, че достойно изпълняват службата си и за личната им отдаденост,  както и за подкрепата, която оказват на българските граждани в случаи на бедствия, и за навременното им включване в кризисни  ситуации като тази с бежанската вълна. Орешарски благодари и за това, че когато евроатлантическите ни партньори говорят за България, "той се чувства горд не само като премиер, а преди всичко като българин".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1749 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.02.05 | 10:56

1
И КВО? ОЛИГАРСИТЕ ЩЕ ГО ФИНАНСИРАТ ТАКА ЛИ?

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини