Плевнелиев пред КСНС: Риск за страната е да се занимаваме само с флашки

  • 04 февруари 2014 19:43

  • 2353
  • 16
Плевнелиев пред КСНС: Риск за страната е да се занимаваме само с флашки
© Булфото

В решителен момент за държавата, когато планираме дългосрочно, риск за страната е да се занимаваме само с флашки и със скандали. Дългосрочните и стратегическите национални приоритети трябва да бъдат предмет на съгласие и надграждане и не бива да бъдат принизявани с „партизански” подход.

Това е заявил президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред членовете на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Според президента, конюнктурният подход при дългосрочното планиране, договаряне и изпълнение на заложените еврофондове за България до 2020 г. би могъл да изправи страната пред редица рискове, сред които демографската и социалната криза, бедността, небалансирано регионално развитие и други. „Националната програма за развитие Европа 2020 и Споразумението за партньорство с ЕК по добър начин, с ясно изведени и синхронизирани приоритети, дават насоката за работещ национален план и се надявам, че който и да бъде на власт, след това ще го надгражда и изпълнява”, заяви Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното. Държавният глава подчерта, че на фона на относително слаб икономически растеж, който се наблюдава вече шеста поредна година, икономическото развитие и възстановяване остават предизвикателства пред страната ни.

Президентът подчерта, че в условията на политическа нестабилност и сравнително високи нива на недоверие на гражданите към институциите, ключовите реформи в страната – съдебна, здравна, образователна, пенсионна, енергийна, водна, изискват решителни и последователни действия. Президентът призова за ефективност в действията на институциите и на политиците. По думите на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното, електронното правителство би допринесло за ефективността на публичните услуги. „Това е инструмент за административна реформа, за повече прозрачност и за решителни антикорупционни действия”, допълни държавният глава.

„Ключовите думи за мен са ефективност, просветеност и свързаност”, заяви президентът. Според него, предвид бързото развитие на технологиите големият въпрос е как страната ще се позиционира по пътя на технологичното развитие. „Бих желал по-бързо да се работи по образователната реформа и иновационните екосистеми, за да могат бизнесът, науката и институциите да работят заедно”, посочи държавният глава. Той даде за пример проект „Агротех”, който може да помогне за малките и средни фирми в селското стопанство. По думите на Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното развитието на иновационни екосистеми в земеделието и връзката им с логистични центрове, големи тържища, както и базисната инфраструктура, биха подпомогнали малките и средни предприятия. „Обръщам внимание още веднъж на всички възможни начини за подкрепа на малките и средни предприятия и високотехнологичните сектори като средство за преодоляване на демографската криза”, каза още Плевнелиев.

Президентът посочи, че трябва да се положат усилия за реализирането на магистралите „Струма”, „Хемус”, скоростния път Видин-Ботевград, тунела под връх Шипка. „Тези четири проекта могат да се реализират чрез еврофондовете, ако търсим механизъм, който да осигури по-висока степен на финансиране по Оперативна програма „Транспорт”, каза държавният глава. Президентът открои като стратегически важни и проектите за изграждането на АМ „Черно море”, тунела при Петрохан, скоростния път Русе-Стара Загора и трети мост на река Дунав, които, по думите му, трябва да се реализират до 2020 година.

Президентът призова за започването на национална програма за масово саниране на енергийно неефективните сгради у нас, а не да се фокусираме само върху „един, два, три големи енергийни проекта”. Смислените приоритети в сектор енергетика са либерализация, диверсификация и енергийна ефективност. „Ако не направим национална програма за енергийна ефективност и не я стартираме, а се занимаваме само с нови енергийни мощности, рискуваме панелките да започнат да се разпадат”, предупреди още държавният глава. „Чрез подобна програма българските градове ще станат по-красиви, сметките за ток ще намелят „не с 5, а с 40 до 50%”. Има голям риск пред нацията, ако не започнем масово саниране на панелните сгради”, каза Плевнелиев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2353 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар
Президент Курва ! >>>

2014.02.05 | 19:29

16
Ей тая курва на Бойко си не седна на газа бе.....
VASIL VASILEV LI4EN AS.

2014.02.05 | 14:46

15
Plevneliev Bblgarin li e ili ne , NO MOS;Q CHE NE E , AKO E BbLGARIN SHTESHE da misli za NARODA na BbLGARIQ........

2014.02.05 | 14:46

14
offfff tova 4u4elo pak

2014.02.05 | 14:46

13
koga 6te vle3e i toia v 3atvoraaaaaaaa?

2014.02.05 | 14:46

12
Тоя пък помак и той като Тиквата и Физкултурника ми се прави на политик,не,просто няма по голми смешници и некадърници от герберските тикви,уникално тъпи и най лошото е,че не могат да проумеят този факт !
vvv

2014.02.05 | 14:43

3
Ти си тъп!!!!
AJ4A

2014.02.05 | 14:45

11
Дългосрочните и стратегическите нционални приоритети другарю Плевнелиев, са свързани с изхвърляне на всички комунисти, комсомолци и тем подобни болшевишки слуги от властта в България, че да не могат да спъват прогреса на Родината ни, че да не могат да "отклоняват" от парите на европейските данъкоплатци, че да не могат да "обслужват" руските интереси в НАТО, ЕС и на Балканите!!!!!

2014.02.05 | 14:45

10
Трепериш ли за окраденото палячо?
Велика България

2014.02.05 | 14:45

9
господин президент,така и така ще се проведе референдум,моля да се попита българския народ дали иска западните покрайнини и македония дали да се върнат в българска територия,така да се направи и в македония чрез тайна подписка, поради дискриминацията към българите там, и да се реши проблема веднъж и завинаги.
angel

2014.02.05 | 14:45

8
проблема за изчезването на българската нация е много лесно решим,как ли?ами западните покрайнини и вардарска македония има милион и половина българи,във молдова и украйна има над 600 000 бесарабски българи,има и над 2 000 0000 работещи българи в чужбина така до тук имаме над 4 000 0000 българи които могатда се върна как ли, ами със силна икономика ,и още по силна външна политика
angel

2014.02.05 | 14:44

7
жив пример е германия, след падането на берлинската стена ,сега е наш ред новото поколение да покаже колко може да бъде обединено

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини