Юристите на Плевнелиев в тайна доба кроят проект за нова Конституция

  • 03 февруари 2014 08:38

  • 2592
  • 17
Юристите на Плевнелиев в тайна доба кроят проект за нова Конституция
© Булфото

Юристите на президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в тайна доба кроят проект за нова Конституция, която да смени формата на управление – от парламентарна република България да стане президентска.

Заверата е станала в четвъртък вечер в Алма матер в кабинет 298, съобщава „Телеграф”. Там са се събрали съветникът по правните въпроси на президента Наталия Киселова, членът на правния съвет на държавния глава и Ранобуден доцент Кристиан Таков, професорът по конституционно право Георги Близнашки и гл. ас. Христо Христев, който беше плътно зад окупаторите на СУ.

Според източниците, квартетът обслужва последните напъни на президента Плевнелиев да свика референдум за задължителен вот и избори с частично мажоритарно гласуване, за да бъде обслужена коалицията „Мишо Бирата”. Тя включва Борисов, Първанов, въпреки идеологическите им различия, Реформаторския блок и не на последно място кръга „Капитал” на шефа и личен приятел на президента - скандалния олигарх Иво Прокопиев. Целта на тази задкулисна коалиция е да свика ВНС и да смени формата на управление, а капиталци и Реформаторите отново да са на държавна ясла. Всички тях, както „Телеграф” неотдавна разкри, ги обединява 500 млн. евро комисиона, ако проектът “Белене” бъде размразен.

Плевнелиев е поставил и втора задача на юридическия кръжец. Той трябва спешно да ремонтира Закона за Конституционния съд, като рязко да увеличи правомощията на съда и да промени квотния принцип, така че държавният глава да може да назначава повече съдии. Кристиан Таков е предложил това да бъде аргументирано с прекия избор на президента и държавата да се разглежда като едномандатен избирателен район с мажоритарна система, което да придаде на Плевнелиев максимално възможната юридическа легитимност. Това е удар по Конституционния съд, чрез който се подготвя почвата за президентска република, коментираха източниците на „Телеграф”. Идеята на Плевнелиев за задължително гласуване обслужва директно коалицията „Мишо Бирата”. Президентът ни готви следващото Народно събрание да е нещо като еднодневка. То ще е аморфно, с повече партии, ще могат да се правят всякакви коалиции по интереси, без принципи и политически морал и така ще развърже ръцете на основните играчи да приемат две ключови решения в задкулисния сценарий - да свикват ВНС и да размразят „Белене”. И след това то ще се саморазпусне. Първата стъпка е именно искането на задължително гласуване. Авторите на сценария се надяват то да отвори дебат и за промени в основния закон на страната, а оттам и за нов негов президентски вариант. Причината е, че според юристи в настоящата конституция на България гласуването е право, а не задължение, и съответно въвеждането на вот под строй трябва да бъде изрично записано.
Плевнелиев, Борисов и Първанов всъщност се пробват да подведат хората да се обявят „за” идеята с най-различни благовидни примери в ползва на задължителния вот. Като например тезата, че той би намалил тежестта на купените гласове и на ромските гласове. Вотът под строй обаче е капан, чиято цел е да бъдат подведени големи групи избиратели, че ако не гласуват именно за този олигархичен кръг и патериците му, ще бъдат глобени, издадоха пред „Телеграф” от обкръжението на Плевнелиев. Това е вариантът, при положение че бъде възприета практиката в малкото европейски страни, където има подобен вот, отказът да се отиде до урните да се обвързва с глоби.
В другия вариант, който вече беше лансиран от бившите управляващи, хората, отишли да гласуват, може да бъдат стимулирани финансово. Това направо си е форма на купуване на гласове.
Задкулисните играчи потриват ръце от този сценарий, защото той им носи власт и много пари. Плевнелиев си прави тънки сметки да остане още 3 г. президент и да върне на бял кон своя шеф и личен приятел - фалиралия олигарх Иво Прокопиев.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2592 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
batko

2015.07.08 | 08:42

17
Боко пак го е впрегнал да прави щуротии този палячо. Взе да става много активен в последно време, мистър Бийн. Майстори са герберите на тайни и подмолни действия.

2015.07.08 | 08:42

16
Моника пише ли пише опорни точки,а шараните лапат ли лапат.Докато народа не спре да се хваща на подобни манипулации,ще бъде в това положение!БСП 70г промива мозъците на хората и това става наи-успешно чрез медиите.Тези на шопара Пеевски не заспиват,за да мислят утре какъв "компромат"да извадят срещу Борисов.Лошото е ,че пенсионерите по селата им се връзват,защото баба Пена няма интернет,а гледа само телевизора или чете(ако може)Уикенд.

2015.03.15 | 16:02

15
Много сте жалки, колко ви плащат, за да публикувате такива пасквили?
НАЦИОНАЛ--------СОЦИАЛИСТ

2014.02.07 | 09:23

7
ТЕЗИ РАБОТИ ВОЛЕН ГИ ГОВОРИ ОТ 3 ГОДИНИ АМА КОЙ ДА ЧУЕ

2015.03.15 | 16:02

14
volen slagai go v ludnicata v zatvora no ne i v /A/ grupa toz maloumnik s huliganski proiavi
аз

2014.02.07 | 09:21

2
Egati glupostite! Тая помия не ми се коментираше на български, но - няма как - няма да ме разберат достатъчно хора! Затова - използвах латиница - поне от малко-малко да не петня езика! Повтарям, за неразбралите: Egati glupostite!

2015.03.15 | 16:01

13
Наи - после една добра новина.

2015.03.15 | 16:01

12
Такава избирателна система ще донесе големи проблеми на дпс , затова управляващите подскачат срщу нея !!!

2015.03.15 | 16:01

11
Юридичекият кръжец,както го е нарекъл авторът на този материал,да спре да сътворява гафове за любимия вожд!Време е да се погледнат в огледалото и да разберат,че знанията им са ниво на първокурсник в ЮФ на Софийския университет.Ако бяха малко по–грамотни,отдавна щяха да се засрамят от онези,които са им подарили или продали дипломите.
Борнео

2015.03.15 | 16:00

10
При толкова действащи конституции, защо трябва да откриваме Америка, че и да я побългаряваме.Никой ли не иска да се "копира" от т.нар. бели държави?

2015.03.15 | 16:00

9
Отказът от гласуване е начин, за изразяване на протест срещу срещу регистрираните партии! Ако приемат такъв закон, ще гласувам с невалидна бюлетина! Да го духат Гробарите!

2014.02.07 | 09:24

8
i da sukrati hrantutnicite v parlamenta! kakvo lo6o imav prezidentska republika? Amerika, Rusiq ...

Добави коментар

Водещи новини