ЕК публикува доклада за България

  • 22 януари 2014 08:17

  • 1615
  • 2
ЕК публикува доклада за България
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия ще публикува докладите за Румъния и България по механизма за сътрудничество и проверка.

На седмата година от мониторинга, евроинспекторите отчитат като „ограничен и крехък” напредъка на България в борбата с престъпността и корупцията и в реформите на съдебната система.

Според доклада, проектът БОРКОР е неуспешен, а новият Висш съдебен съвет няма достатъчно потенциал да осъществи нужните реформи. Назначението “Пеевски” е оценено като тежко наследство, което ще струва усилия на властите за да го преодолеят. Критикува се Комисията за конфликт на интереси, както и непрозрачните номинации за конституционни съдии.

В същото време, наблюдаващите отчитат като положителни отслабването на натиска на изпълнителната власт над съдебната, управленските действия на главния прокурор и спирането на спорните дарения за МВР.

В доклада се посочва още, че политическата несигурност в България не помага за изграждане на консенсус, но изминалите 18 месеца показват силната обществена воля за реформи. Наблюдението над България остава в сила за неопределено време.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1615 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ако спрат парите

2014.02.03 | 14:58

2
Ако въз основа на този доклад, ЕК спре част от парите (които всички партии разчитат да откраднат), прогнозирам ДОРИ и политически убийства. Те и сега са огладнели, защото опоскаха всичко и си вадят кирливи ризи, пък като им "затворят кранчето от ЕС", направо ще се изтрепят!
AJ4A

2014.02.03 | 14:58

1
Не само част от парите, а ВСИЧКИ ЕВРОФОНДОВЕ, защото в държава, в която властва политическа мафия, т.нар. народни избранници по никакъв начин НЕ МОГАТ ДА ДОКАЖАТ, че именно те са избраните от народа, а НЕ СА "ОТКРАДНАЛИ" ВЛАСТТА ОТ ПОЗИЦИЯ НА ВЛАСТТА, С КОЯТО БОЛШЕВИШКАТА ИЗМЕТ РАЗПОЛАГА ОЩЕ ОТ 1944 ГОДИНА!!!!

Добави коментар

Водещи новини