Николай Свинаров: Понатиснахме военните за мисията в Кербала

  • 20 януари 2014 08:17

  • 1895
  • 1
Николай Свинаров: Понатиснахме военните за мисията в Кербала
©

Не очаквам от доклада да излязат разкрития. Досега документът е бил засекретен за широката общественост, но не и за институциите. Ако има някаква персонална вина, досега трябваше някой да я поеме. Това каза министърът на отбраната в кабинета "Сакскобургготски" Николай Свинаров по повод предстоящото днес разсекретяване на доклада за трагичния инцидент в българската база в Кербала.

Припомняме, че на 27 декември 2003 г. след самоубийствената атака с камион-бомба там загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души бяха тежко ранени,

От политическа гледна точка мисията не беше грешка, но разговорът тук е много по-дълбок. Въпросът е бяха ли предприети адекватни мерки за защита на нашата база. Може би малко понатиснахме военните да дадат положителна оценка за мисията. Тя беше много важна за приемането ни в НАТО. В онзи момент трябваше да изберем - или да участваме в мисията тогава, или никога. От политическа гледна точка чувствам персонална вина за инцидента, заяви Свинаров.

Той призна, че оборудването на българските военни не е било на необходимото ниво.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1895 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Шибалник прост

2014.12.26 | 09:58

1
"Чувствам персонална вина за трагичния инцидент през 2003 г. ... " и кво от това, не можеш да върнеш хората от ония свят, боклук такъв !

Добави коментар

Водещи новини