Депутат от БСП заявил подкрепа за режима на Башар Асад при посещение в Дамаск

  • 20 януари 2014 07:24

  • 3396
  • 9
Депутат от БСП заявил подкрепа за режима на Башар Асад при посещение в Дамаск
©

Български народни представители от делегация, оглавявана от народния представител от БСП Страхил Ангелов, са заявили подкрепа за режима на президента Башар Асад в Сирия по време на посещение в Дамаск на 17 януари. Това става ясно от официално съобщение на Сирийското посолство в София, изпратено до медиите.

„Членовете на българската делегацията изразиха своята подкрепа за Сирия, осъдиха конспирациите и войната, като изразиха своята солидарност със сирийския народ срещу тероризма, дезинформацията и икономическия натиск. Делегацията отбеляза важната роля на президента Башар Асад в Сирия за запазване на суверенитета, единството, независимостта и защитата на интересите на своя народ и разгрома на тероризма на неговите територии”, се казва в съобщението.

Това практически противоречи на външнополитическата позиция на България, която се числи към западните държави, настояващи за разрешаване на конфликта чрез преговори и преходно правителство.

По време на Националното съвещание на БСП в Пловдив от ръководството на левицата коментираха, че Страхил Ангелов не е изпратен в Сирия от парламента, а най-вероятно е на посещение в лично качество. Председателят на Народното събрание Михаил МиковМихаил Миков Михаил Райков Миков е съвременен български политик, депутат и председател на 42-то Народно уточни, че той не е издавал такава командировъчна заповед на Ангелов. Има информация, че в делегацията са и други представители на БСП, които обаче не са депутати, а членове на ръководството на партията.

Пред БТВ Страхил Ангелов обяви, че сам е поел разноските по посещението си в Дамаск, и ще обясни позицията си след завръщането си в България.

В съобщението от посолството обаче се посочва, че за да се срещне със „сирийски правителствени представители” в Дамаск е пристигнала „българска делегация за приятелство със Сирия”. Представителите на Сирия и България са обсъдили „начини за сътрудничество между двете страни във всички области, в следващата фаза за изграждането на Сирия”.

Страхил Ангелов е председател на Групата за приятелство България – Сирия в парламента. Неговото име е единственото, поменато в съобщението на посолството.

„Българската делегация се срещна с председателя на Народното събрание г-н Мохамад Жихад Аллахам. На срещата г-н Аллахам потвърди необходимостта от истинска международна воля за борба с тероризма, за разкриване на спонсорите и поддръжниците му, водени от Саудитска Арабия. Той посочи пред делегацията, водена от народния представител г-н Страхил Ангелов, че „тероризмът в Сирия от близо три години, се финансира от Саудитска Арабия, която е фабриката на тероризма по света, насърчаваща разпространението на терористичната екстремистка идеология, под прикритието на ислямската религия, която е далеч от екстремизъм и насилие. Г-н Аллахам осъди несправедливите икономически санкции, наложени от Запада върху сирийския народ, извън рамките на Съвета за сигурност на ООН ", посочват от посолството в София.

„На свой ред, г-н Ангелов посочи необходимостта от засилване на връзките със сирийския парламент и обмяна на информация за това, което се случва реално в Сирия, за да се информира българския народ, като изтъкна, че най-доброто място за решаване на проблемите и различията е парламента чрез диалог”, се казва още в съобщението.

Страхил Ангелов и българската делегация са се срещнали и със зам.-министъра на външните работи на Сирия Хамед Хасан, който е споделил, че „Сирия държи на добрите отношения с българския народ, за постигането на общи интереси между Сирия и България”.

„Г-н Хасан говори за разрушенията на икономиката, инфраструктурата, причинени от терористичните актове и наложените от ЕС срещу сирийския народ несправедливи санкции, както и за действията и инициативите, предприети от Сирия за успеха на Женевската конференция, постигането на нейните цели, борбата срещу тероризма, за да се спре кръвопролитието в момент, когато някои страни пречат на усилията за провеждане на конференцията”, посочват още от посолството.

Посещението на Страхил Ангелов в Сирия предизвика бурна реакция на възмущение сред сирийската общност в България. В личната си страница във Фейсбук режисьорът и продуцент Нидал Алгафари, който отговаря за медийния образ на формацията на Георги ПървановГеорги Първанов Георги Седефчов Първанов е президент на България през периода 2002-2011 г. През 2002 г. встъпва в АБВ, разпространи репортаж на Сирийската национална телевизия. В него се разказва за среща на сирийският парламентарен шеф с българска делегация, част от която е депутатът Ангелов.

„Сирийската телевизия, подчинена на диктатора, излъчи репортаж- новина, че българска делегация начело с народния представител Страхил Ангелов от Коалиция за България се е срещнала с председателя на народното събрание назначено от сирийския диктатор. Въпреки уверенията на външният ни министър пред чуждестранни медии, че това няма да се случи и външната политика на Република България е непроменена, въпреки уверенията на Председателя на българското Народно събрание, че няма да има парламентарна делегация която да подкрепи диктатора, избиващ народа на Сирия, се случи”, възмущава се Алгафари.

„Господин Миков, надявам се поне, че този народен представител не представлява официална делегация на Народното събрание!” завършва обръщението на Алгафари.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3396 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар

2014.01.23 | 09:15

9
Правилно е направил човека...

2014.01.23 | 09:15

8
комунистите взимат да си показват рогата и истинската си същност-хизбула,асад:следва ал-кай.а
СОЦИАЛИСТИ ЛИ СА СТАНИШЕВ....?

2014.01.21 | 10:11

6
СОЦИАЛИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ КАЗВА СТАНИШЕВ. Я ДА ГИ ВИДИМ НАРЕДЕНИТЕ ЕДИН ДО ДРУГ НА МАСАТА ПРЕД ДЕЛЕГАТИТЕ ДРУГАРИ- СТАНИШЕВ, ГЕРГОВ, УЗУНОВ, ДЪБОВ. ДА ВИ ПРИЛИЧАТ НА СОЦИАЛИСТИ ТЕЗИ РЪКОВОДИТЕЛИ НА БСП ? НЕ. ВСИЧКИ ТЕ СА КАПИТАЛИСТИ И ОЛИГАРСИ . КОЛКО ЗАГРАБИ СТАНИШЕВ ОТ АФЕРАТА ХОХЕГЕР ? КАК СВИНАРЯ ГЕРГОВ СТАНА СОБСТВЕНИК НА ПЛОВДИВСКИЯТ ПАНАИР И КОМПЛЕКС '' СЛЪНЧЕВ ДЕН'' -ВАРНА ? СОБСТВЕНОСТ ЗА МИЛИАРДИ ЛЕВОВЕ. И ТЕ МИ БИЛИ СОЦИАЛИСТИ. И ТЕ СЕ КЪЛНАТ В ИДЕИТЕ НА ДЯДО БЛАГОЕВ. КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ НАРОДЕ ? НЕ СА ЛИ ЗА ДЪРВОТО ТЕЗИ МОШЕНИЦИ ?

2014.01.23 | 09:14

7
Както виждате във всяка партия има и здравомислещи хора като Страхил Ангелов и неговите действия разбира се не се одобряват от съпартийците му...Поздравявам го за смелостта му.

2014.01.21 | 08:37

5
БСП е антиевропейска партия.

2014.01.20 | 19:53

1
добре, че не е антибългарска.
КАКА

2014.01.21 | 08:33

4
а волен къде е ..нали и той се гласеше да ходи,,,

2014.01.20 | 21:17

3
ман гаф ари доскоро смучеше асадовия
Язe

2014.01.20 | 19:53

2
И кое от цитата не е вярно?

Добави коментар

Водещи новини