Имамов: Възможни са по-радикални протести на тютюнопроизводители

  • 17 януари 2014 11:54

  • 2200
  • 2
Имамов: Възможни са по-радикални протести на тютюнопроизводители
©

Въпреки протестите, кампанията за изкупуването на ориенталските тютюни не върви добре, каза Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС,.

Депутатът от ДПС посочи, че търговците не водят диалог с производителите. Възможни са нови протести, които могат да бъдат по-радикални, допълни той. Винаги е имало проблеми, но сега проблемите са по-големи. Причината за това е закон от 2012 г. промените не са довели до либерализацията на пазара и бе ликвидиран държавният контрол, мотивира се заместник-председателят на Народното събрание. Трябва да има съшият контрол, допълни той.

Имамов допълни, че производители нямат право да продават нарязан тютюн. Законодателят предложи и мерки за изход от ситуацията. Те трябва да бъдат насочени към възстановяването на ролята на държавата. Комисията за защита на конкуренцията трябва да провери дали има картел между фирмите, Министерството на земеделието и храните да види как ще се разпределят 100-те млн. лв. за производителите на тютюн, МЗХ да разработи схеми за подпомагане на производителите по други европейски програми, назначаване на държавни експерти, въвеждане на регистър на производителите и на изкупвачите. 

"Ако произвеждате тютюн, може да го продавате само и единствено като тютюн. Това не е свободен пазар. Цената на 1 кг на черния пазар е 8 пъти от цената на суровия ненарязан тютюн. Акцизът, който се полага на 1кг нарязан тютюн, е 152 лева. Ако приемем, че средната цена е около 5 лева, това, което държавата взема, е над 30 пъти повече от цената за 1 кг, която взима производителят. Това е безспорно доказателство за полза на държавата от тютюна. Повече от 95% от произвежданите в България ориенталски тютюни са предназначени за износ. Едва ли друга култура има такъв принос за износа. Проблемите трябва да бъдат решени с активната и категорична намеса на държавата”, заяви Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС,.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2200 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
измамници

2014.01.18 | 10:37

2
Тоя лъжец мами собствения си електорат, жалко за тези утрепани от работа хора .

2014.01.18 | 10:37

1
АМИ ЦИГАНИ НАПРАВЕТЕ НЕЩО НАЛИ СТЕ УМНИ

Добави коментар

Водещи новини