Общинарите във Варна си гласуват седемкратно увеличение на заплатите

  • 16 януари 2014 09:43

  • 2800
  • 7
Общинарите във Варна си гласуват седемкратно увеличение на заплатите
©

Общинските съветници във Варна може да получават седемкратно по-висока месечна заплата. Това става възможно след влизането в сила на промените в Закона за местното самоуправление и местната администрация от декември, които позволяват на местните депутати да получават до 70% от заплатата на председателя на Общинския съвет, предаде "Дарик".

Досега те взимаха до 30 на сто от средното възнаграждение в кметската администрация.

Основната месечна заплата на шефа на местния парламент, гласувана през юли 2012 г., е 1495 лева. Ако съветниците се възползват от максимално допустимите 70%, възнагражденията им ще скочат на 1 046,5 лева, т.е. седемкратно, тъй като в момента те се разписват срещу 136 лева месечно.

Повишение на заплатите на варненските избраници със сигурност ще има. С колко обаче да е увеличението, ще бъде обсъдено от председателския съвет в следващите дни.

Единият вариант, който се дискутира, е да има базово възнаграждение, равняващо на минималната работна заплата за страната, а за присъствие на сесии и заседания на комисии да се плаща допълнително. „Другият вариант е да има една заплата, която е до 70% от възнаграждението на председателя, но за всяко неучастие в комисия или на сесия съветникът да бъде санкциониран и да получава с определен процент по-малко”, коментира шефът на местния парламент Иван Луков.

Най-големи предпочитания има към втория вариант.

Повечето съветници са за по-високи заплати, но за орязване на размера им при отсъствие от комисия или сесия. „Не следва да се повишават възнагражденията. В случай че има такова решение за увеличение, ще държим да има строги санкции за неприсъствие на сесии и комисии”, каза Тодор Балабанов, председател на групата на ГЕРБ в Общинския съвет.

За драконовски санкции е и председателят на групата СДС.

„Ако приемем, че възнаграждението на един общински съветник се повиши, то тогава санкциите, които се налагат върху тези възнаградения, трябва да бъдат такива, че да осигуряват на 100% присъствието им. Санкциите трябва да бъдат такива, че да показват кой колко е работил. Възнаграждението не се дава за титлата общински съветник, а за количеството труд, който той е свършил”, каза той.

Станев припомни, че преди време е било обсъждано въвеждането на санкции за отсъствие без уважителна причина. „Предполагам, че подобни мерки ще вкараме и сега. Спомням си, че достигаха до 90% от възнаграждението на съветника, при положение че той не посещава, не гласува на сесиите и комисиите. Имаше и санкции за това, че е дошъл сутринта на сесия, изказал се е да го чуят медиите и публиката, след което си е тръгнал”.

Председателят на Общинския съвет, а и голяма голяма част от избраниците са на мнение, че повишаването на заплатите ще ги мотивира да работят повече и няма да отсъстват често.

„Идеята на увеличението на заплатите е да се активизират съветниците. През 2012 г. парите бяха орязани с цел икономии, но не беше помислено за обратния ефект, а именно, че това ще демотивира съветниците. За 100 лева кой работи?”, попита Пламен Начков от БСП.

Почти всички общинари казват, че сегашното възнаграждение не е адекватно на труда, който полагат.

„Сегашното ни възнаграждение е подигравателно и обидно ниско. Бил съм в четири или пет Общински съвета, поне в половината не сме получавали никакво възнаграждение. По-добре без пари, отколкото беше досега”, коментира д-р Ивайло Митковски от ДСБ.

„Общинският съветник участва в три постоянни комисии, във временни също, и е длъжен да идва на сесия. Много от времето му минава в четене на документи, разрешаване на проблеми, а възнаграждението му е 136 лева”, каза председателят на местния парламент Иван Луков.
 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2800 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
хфйгх

2014.01.20 | 21:32

7
Стойте си още по домовете и се нападайте един друг, докато комунягите и турците си кротуват тихичко и ни ограбват с пълна сила. Стойте си!! Докато не изметем боклуците, ВСИЧКИ боклуци, няма да се оправим НИКОГА!

2014.01.20 | 21:32

6
За 100 лева кой работи?”, попита Пламен Начков от БСП. МНОГО ХОРА РАБОТЯТ ЗА 100 ЛЕВАА МРЪСЕН комунист

2014.01.20 | 21:32

5
За 100 лева кой работи?”, попита Пламен Начков от БСП. Ама те и работят ли вече? Аз си мислех, че ходят на общински сесии веднъж седмично и вдигат ръка или не за гласуване....

2014.01.20 | 12:47

4
Да си припомним как бе избран кмета- с "мръсни пари" и цигански гласове и да си траем.
vega

2014.01.20 | 12:47

3
Като си траем и не сме единни, и по-лошо ще става!
писателка

2014.01.20 | 12:46

2
Успокоиха се че народа се умори да им обяснява колко соа нагли и те пак старата песен на нов глас.Какво толкова вършат че 7 пъти да си увеличават заплатите. Тоз новия кмет наред ли е?Той е по зле и от стария.Варна не случи пак на кмет а за общински съветници съвсем. Жалко за варненци и града.
Ема

2014.01.20 | 12:46

1
Като не ги махнахме навреме сега ще им плащаме увеличението да ни дойде акъла.Горките за 100 лв.работили.Глупости.

Добави коментар

Водещи новини