Дъщеря на Стефан Софиянски с бизнес империя за милиони

  • 22 август 2011 21:38

  • 23791
  • 31
Дъщеря на Стефан Софиянски с бизнес империя за милиони
©

Голямата дъщеря на Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра – Елена, ще усвоява милиарди евро от Европейския съюз. От няколко месеца фирмата на 28-годишната брюнетка “Биофрут” ООД е част от ексклузивния списък на Министерството на земеделието с консултантите по европроекти, пише България Днес.

Съдружник на Елена е дъщерята на един от съпартийците на баща й. Денчо Димов е сред съучредителите на Съюз “Свободни демократи”, поканен лично от Софиянски за създаването на партията. Управител е още един кадър на ССД - Младен Минков, който няколко пъти е бил кандидат за общински съветник от ССД във Велико Търново.

Привилегия да консултират земеделски проекти имат само още няколко десетки дружества в цяла България, обясняват експерти. По думите им, веднъж влезли в “златния списък”, щастливците си гарантират милиони левове печалба от комисиони. Причината е, че те единствени имат право да изготвят документите на фермерите за кандидатстване по европрограмите. По тях на България се полагат над 2 милиарда евро до 2013 г.

“Официално не е забранено всеки фермер сам да си подава документите, но така неуспехът е гарантиран. Във Фонд “Земеделие” има неофициално ембарго за подобни самозванци. Затова на всеки желаещ му се връчва списъкът с фирмите, които да го консултират. Наемайки някоя от тях, е гарантирано, че ще си получи парите от Европа”, обяснява препатил фермер.

По думите му при предишното правителство с този бизнес се занимавали фирми на депутати на ДПС. След 2009 г. очаквано списъкът с избраните бил подменен. За всеки един прокаран проект консултантите получавали между 5 и 10 процента от стойността.

“Доколкото знам, за момента Елена не е консултирала други фирми. Може да са я вкарали в списъка с консултанти, защото нейна фирма наскоро спечели еврофинансиране за строежа на завода за зеленчуци в Горна Оряховица”, обясни бащата на Елена – Стефан СофиянскиСтефан Софиянски Стефан е син на Антон Ангелов Софиянски и Елена Бояджиева Софиянска, има сестра.

Освен с консултации по европроекти Елена Софиянска върти и земеделски бизнес. До няколко месеца фирмата й “Биофрут” трябва да започне строеж на собствен завод за замразени плодове и зеленчуци. Предприятието ще е край Горна Оряховица. В него Елена ще инвестира над 6.5 млн. лева.

Щом тръгне през 2012 г., в него ще бъдат разкрити 70 работни места. Освен замразени плодове, заводът ще произвежда и конфитюри. Елена Софиянска има и грандиозни планове да инвестира още няколко милиона в строеж на складова база и тържище близо до магистралата Свиленград-Русе.

Елена Софиянска се е заела и с друг доходоносен бизнес. От 3 г. младата дама и съпругът й Иван Крусашки са собственици на фирма “Брест енерджи”, която се занимава с производство на електрическа енергия от слънце и вятър. Едва създадена, фирмата е приета за член на българската фотоволтаична асоциация. Със същия бизнес се е заела и майката на Елена – Алиса Софиянска, която е регистрирала дружеството “Хели Енетръпрайз” за производство на алтернативна енергия.


Бизнесът на Елена Софиянска явно потръгва, защото младата бизнес дама успява да закупи жилища за няколкостотин хиляди лева, показва справка в имотния регистър. През 2007 г. Елена се сдобива с летен апартамент в баровския курорт Св. Влас. Той е в средиземноморски раздвижен стил, само на 50 метра от плажа. Година по-късно Елена става собственичка на апартамент в центъра на София. През 2008 г. тя се сдобива с 85 кв. метра в шикозен нов блок на метри от мол “София”

Последвайте канала на

Novini.bg
23791 31

Свързани новини

Коментари 31

Добави коментар
чу чулайн

2017.06.10 | 00:09

31
Свещи да си купите -за децата си да ги палите у песък!!!!

2017.06.10 | 00:09

30
А вие си викайте,че комунистите били крали. При тях обаче хлябът струваше по 15 ст./кг.
vvv

2017.06.10 | 00:09

29
останалите 85 стотинки ги вземали на заем , сега ще ги връщаме

2017.06.10 | 00:09

28
"Крадлливо семе...седесарско!"
Петрова

2017.06.10 | 00:08

27
Талантливо е детето. На "татка"си се метнало.И той се прехранва с консултации, но очите му все в кметския стол. Явно и той е разбрал, че от консултации не се забогатява.
Емо

2017.06.10 | 00:08

26
Който си го може си го може - то е ясно че е набутана там от тате,но както се казва не мрази играча, ами системата е такава...и аз да съм и аз ще ограбя до стотинка всичко и ще ви тегля една майна от Бахамите...това е истината...лаеме щото не можем да лапаме и ние, трябва да си го признаем поне, а не само да злобеем....не е важно как си изкарваш парите в днешно време....
тошко

2015.04.14 | 18:16

25
От ''държавата'' идват. От къде другаде? Шибана държава, това е. Няква пикла де не знае 2+2, ама...

2015.04.14 | 18:16

24
А де!? И никой не пита аджеба откаде идват парите!? Ето това е един от ярките примери на българския преход, никой на никого не търси сметка за нищо! Много ми е интересно какво показва данъчната декларация на госпожата отпреди 5 години!?
Vаsко

2014.10.23 | 17:15

23
Българино тъп си да дрънкаш - защо се оставяш разни измислени политици и "бизнесмени " вече 20 години да ти съсипват бъдещето нА теб и твойте деца - СЪБУДИ СЕ БЪЛГАРИНО СЪБУДИ СЕ НАЙ-НАКРАЯ И ИЗМЕТИ ТАЯ КРАДЛИВА ПАПЛАЧ ОТ ЛИЦЕТА МАЙКА БЪЛГАРИЯ ЗАЩОТО АКО НЕ ГО НАПРАВИШ ЩЕ ТЕ ИЗМЕТАТ ТЕ - ИЛИ ТЕ ИЛИ НИЕ
народен съд

2014.10.23 | 17:14

22
за всички управлявали след 89 година ама то прост народ кво го интересува кво става извън механата
XXX

2014.10.23 | 16:30

21
Стефан Софиянски - евреин, предишната му фамилия е Горнооряховски. Бивш изпълнителен директор на Пощенска банка, когато е отпускала незаконни кредити на крупния мошеник Соломон Анжел, следствен в момента. Понастоящем кмет на София, втори мандат. Бивш член на СДС, сега председател на партия "Свободни демократи". По мнението на мнозина - изключително корумпиран и също в момента е следствен за финансови злоупотреби. Далаверите му се извършват чрез Любомир Павлов, известен като Любо Пъпката - шеф на Общинска банка и съпруг на депутатката от НДСВ Диляна Грозданова. Софиянски е женен за еврейка - Алисия Софиянска, от която има три дъщери. Бащата на Стефан Софиянски е бил икономически съветник на Георги Димитров. http://www.voininatangra.org/modules/ipboard/index.php?showtopic=424

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини