Валентин Симов е кандидат - кметът за София на Зелените

  • 21 август 2011 16:49

  • 1687
  • 0
Валентин Симов е кандидат - кметът за София на Зелените
© Интернет

Партия на Зелените в България номинира Валентин Симов за кмет на София.

Сред кандидатите за общински съветници е Иво Кунев, лидер на Национално движение „Зелени патрули”.

Една от основните теми за партията е бъдещето на проекта АЕЦ „Белене”.

"Срещу природата човек не може да се бори. За следващите десетилетия ядрената енергетика ще загуби позиции за сметка на термоядрената", смята Симов. Той допълни, че АЕЦ „Белене” е възможен енергиен вариант за страната, но само при преразглеждането на проекта относно ядрената му безопасност.

"Отидете примерно в АЕЦ „Козлодуй”, вижте ландшафта около централа. После отидете в ТЕЦ „Марица Изток” и погледнете какво е около него – все едно сте на Луната. „Козлодуй” работи толкова години и няма никакъв проблем. Обаче в „Марица Изток” проблем има - хората в Гълъбово ги засипват с пепел денонощно. Затова ние оставяме една малка вратичка и въпросът е дискусионен".

Проектът за добив на шистов газ у нас е опасен за Добруджа, предупредиха Зелените. Според тях трябва да се вкарат 4 млн. литра вода, след което се прави микро земетресение, което няма начин да не се отрази на жителите. "След това тази вода започва да излиза по някакъв начин с още 260 химикала. Мивката ви може дори да гори. Не се знае каква екологична вреда ще нанесе това. Докато няма някакви точни и ясни експертизи за последствията, да живее техническият прогрес – ама няма да стане", обясни Иво Кунев

Партията на зелените в България има номинирани кандидати за кметове в над 130 общини в страната. Коалиции са възможни с политически сили от център-дясно и социалдемократите. По отношение на кандидатпрезидентската надпревара подкрепата щяла да бъде по съвест.

Последвайте канала на

1687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини