Сменят братовчеда на Николай Младенов в Бразилия с шеф от външно

  • 20 декември 2013 21:23

  • 2201
  • 2
Сменят братовчеда на Николай Младенов в Бразилия с шеф от външно
©

Валери Йотов, бивш посланик в Чили и сегашен шеф на дирекция “ООН и глобални въпроси” в МВнР, ще е новият посланик на България в Бразилия.

Правителственото решение, с ко
ето назначението се предлага на президента Росен Плевнелиев, бе публикувано днес.

Йотов ще замени в Бразилия Чавдар Николов, изпратен там при управлението на ГЕРБ. Николов е братовчед на тогавашния външен министър Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27.Задграничният мандат на Николов бе прекратен от министър Кристиан Вигенин на 5 ноември след изненадващото завръщане на щангиста Гълъбин Боевски у нас. Николов не бе уведомил Външно, че осъденият за наркотрафик в Бразилия олимпийски шампион е получил пасаван от посолството и ще бъде експулсиран в България.

Една от най-спешните задачи на новия посланик ще е да организира посещение на външния министър Кристиан Вигенин в Бразилия през 2014 г. Поводът ще е навършването на 80 години от установяването на дипломатически отношения между двете страни, пише 24 часа.

Йотов ще трябва да работи и за сътрудничество в направленията спорт (през лятото там се открива световното първенство по футбол), социална политика и наука.

Йотов е във Външно от 1985 г. и е специалист по Латинска Америка, става ясно от мотивите на правителството. Той обаче не говори португалски, а испански, английски, френски и руски език. Освен посланик в Чили в периода 2007-2011 г., е бил и шеф на дирекция “Америка” на МВнР.

Служебният премиер и настоящ посланик в Италия Марин Райков да поеме и поста посланик в Сан Марино, предлага още правителството на президента Росен Плевнелиев.

Последвайте канала на

2201 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
между другото

2013.12.21 | 22:59

2
А малкият братовчед, мекере и предател на българските интереси какво ще го правим? Или ще го оставим да си живурка спокойно и луксозно с парите от измяната?
niama

2013.12.21 | 14:51

1
vetch ot 5 g.pasavanite sa zameneni vjd pasport

Добави коментар

Водещи новини