"Синьо единство" няма да подпише споразумение с Реформаторския блок

  • 18 декември 2013 07:16

  • 1160
  • 0
"Синьо единство" няма да подпише споразумение с Реформаторския блок
©

"Синьо единство" няма да подпише споразумение с останалите партии в Реформаторския блок утре. Партията ще свика заседание на политическия си съвет в събота. Тогава формацията ще разгледа окончателния вариант на споразумението за коалиция между ДСБ, "Движение България на гражданите", СДС, НПСД и БЗНС и ще решава дали да се присъедини, пише "Труд".

В "Синьо единство" има напрежение срещу преговорния екип и ръководството начело с Христо Панчугов и заради провала на разговорите с ДСБ през май, и заради развитието на отношенията с останалите в Реформаторския блок, изтъква вестникът.

Бившият лидер на СДС и съпредседател на "Синята коалиция", който е част от "Синьо единство" - Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на, обяви във вторник публично, че ако формацията му не се присъедини, той самият остава при реформаторите.

Очаква се Димитров да бъде последван и от други хора, ако "Синьо единство" реши да не подпише политическото споразумение с блока в събота. Един от мотивите бил, че в началото на месеца ръководството на партията е поставило ултиматум в преговорите, че ако не се случат идеите за паритет на представителството, "Синьо единство" може да реши да напусне.

Предстои утре останалите формации в Реформаторския блок да представят коалицията и да я подпишат.

Гражданският съвет, в който участват по двама представители от партиите и 25 независими граждани, ще остане основният политически орган. В тясното ръководство партиите ще имат квоти според тежестта им на парламентарния вот. Блокът ще излъчи свой говорител и един от вариантите за мястото е лидерът на ДСБ Радан Кънев. Втора опция била да е някой от представителите на гражданите. "Каквото и да е решението, то ще е с консенсус", заявяват участници в преговорите.

Реформаторският блок води разговори и с КТ "Подкрепа" по шестте стъпки за излизане от кризата на формациите, първата от които е оставка на кабинета.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1160 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини