Орешарски: Направихме реална стъпка за диверсификацията на газ

  • 17 декември 2013 16:52

  • 1327
  • 6
Орешарски: Направихме реална стъпка за диверсификацията на газ
©

Днес направихме реална стъпка по отношение на диверсификацията на доставките на газ към България, заяви  министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 в Баку. Той присъства на официалната церемония по подписване на крайното инвестиционно  решение на проекта "Шах Дениз 2" и се срещна с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев. Премиерът Орешарски  благодари за поканата и определи церемонията като историческа, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Министър-председателят Орешарски се срещна с г-н Алиев в резиденцията на президента. "Енергетиката е само част от нашите  двустранни отношения и тя би могла да бъде много мощен стимулатор за развитието им", заяви по време на разговора  президентът Алиев. От своя страна министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 изтъкна, че днешната церемония е дала добри  възможности за дискусия с лидерите на различните държави.

Двамата са обсъдили възможността за стартиране на авиолиния между България и Азербайджан с цел по-активни контакти между  двете държави, привличането на повече инвестиции от Азербайджан в България и повече туристи. Теми на разговора бяха и възможностите за партньорство и инвестиции в областта на газификацията, банковия сектор и туризма. Премиерът Орешарски и президентът Алиев се договориха през следващата година да се проведе заседание на Смесената  комисия на България и Азербайджан. Преди това ще бъдат уточнени реалните възможности в секторите, в които двете страни могат да си партнират с цел инвестиции. "Енергийните проекти са само  началото на доброто ни партньорство", изтъкна президентът Алиев.

България е главният партньор от първия етап на проекта, като в същото време от консуматор тя може да се превърне в транзитна  страна по отношение на доставките. "Ние сме инвеститор номер едно в Грузия, инвестираме в Швейцария, в Румъния, в Русия, във  Франция", подчерта президентът и добави, че азербайджанската политика е да се инвестира само в страни, в които Баку има  споразумение с правителството. Той отбеляза, че може да се работи съвместно и за газификацията в България.

"За нас Азербайджан е стратегически партньор и ще продължаваме да ви подкрепяме", категоричен беше по време на  срещата министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21. Премиерът Орешарски се срещна и с министъра на културата и  туризма на Азербайджан Абулфаз Караев. По време на разговора също беше обсъдена възможността да има авиолиния между България  и Азербайджан. Беше решено в края на април 2014г. да се проведат Дни на културата на България в Азербайджан, след като се  проведе туристическо изложение на 5 и 6 април. Обсъдени бяха и различни възможности за партньорство в областта на туризма и по- специално - азербайджански компании да инвестират в България, както и различни начини за обмен на информация между двете страни. Беше разгледан и въпросът за подписване на споразумение в областта на инвестициите и максимално да се ускори процесът за издаване на визи между двете страни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1327 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
m markov

2013.12.18 | 12:24

6
да ти го диверсифицирам изотзадзе

2013.12.18 | 12:24

5
Ирбици

2013.12.18 | 12:24

4
Забелязвате ли къде ходи Орешарски. Китай, Азербайджан. Европа я заобикаля. Или тя него...

2013.12.18 | 12:24

3
Оставка

2013.12.18 | 09:58

2
Такива споразумения се подготвят дълго. Така че не си приписвай чужди заслуги. И други ходиха, имаше и Набуко ... Всяко правителство си присвоява заслуги, а гафовете приписва на предишните. А защо са се спотайвали и мълчали - не казват. Не ви минават номерата. Не нам.
БОЗДУГАН

2013.12.18 | 09:58

1
Защо не взе и коалиционния партньор и "експерт" по всичко Сидераст ага , можеше да намери сродни души и обекти за " лапане" ?

Добави коментар

Водещи новини