Йовчев: Протестът вече е политически и платен (видео)

  • 16 декември 2013 13:04

  • 24293
  • 72
Йовчев: Протестът вече е политически и платен (видео)
©

За първите 6 месеца разградихме несъстоятелното събиране на много власт в ръцете на министъра на вътрешните работи. С промените в законите министърът вече не може да влияе на разследванията. Намалиха два пъти подслушванията. Върнахме на първо място законността. Вече няма тефтерчета и незаконни коли, които да подслушват. Прекратихме порочните практики в МВР. Вече няма дарения и търговска дейност.

Това каза министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола на пресконференция, на която дава отчет за свършената работа през първите шест месеца на своето управление. Министерството се беше превърнало в частна охранителна фирма. Тази практика е прекратена, продължи Йовчев. Противодействаме на престъпността  много по-ефективно. Предстои ни още много сериозна работа при борбата с битовата престъпност. Подготвили сме конкретни мерки и планове, и очакваме резултати. Преструктурирахме и съкратихме администрацията. Това ще позволи увеличение на заплатите на служителите на МВР с около 5%. Имаме прекрасни отношения със синдикатите и възстановихме диалога с тях, похвали се още Йовчев.

Управляваме много по-добре финансовите ресурси на МВР. В началото на моя мандат имаше дупка в бюджета, а сега ще завършим на нула годината. Свършихме много работа при разкриването на тежки криминални престъпления. Разбити бяха няколко големи престъпни групи. Борбата с трафика на наркотици също е на много високо ниво. За следващата година сме си поставили няколко цели. Програма за превенция на престъпността и програма за по-добра работа с обществеността, разкри Йовчев.

Борбата с нелегалния трафик на чужденци и растящия миграционен натиск към България, бяха основни проблеми. Предстои ни още много работа, но резултатите са видни. Броят на незаконните имигранти е намалял. Предприемаме сериозни мерки, за да не допускаме в страната лица, които имат връзки с терористични организации. Много сериозно постижение е, че успяхме да променим мнението на европейските структури за бежанския проблем. Сега те разбират, че имаме нужда от финансова помощ и помагат. България е готова за Шенген. Ние одобряваме много добре границата и го доказваме всеки ден, обясни Йовчев.

По отношение на протестите най-важното е, че не допуснахме сблъсъци. Не допуснахме да има ранени граждани. Полицаите си свършиха перфектно работата по охраната, категоричен беше министърът. Ние имаме трайни резултати при справянето с корупцията в МВР. Трябва да създадем такива процедури и правила, че и най-злонамерения човек, да не може да извърши корупция. Част от тези мерки е прехвърлянето на ГДБОП към ДАНС, каза още Йовчев.

Министърът коментира и инцидента от събота вечерта, когато протестиращи се опитаха да го блокират в столичен ресторант. Това беше крайно неадекватно поведение на протестиращите. В заведението имаше други хора, малки деца. Защо им трябваше да притесняват и тях? Не го разбирам. Омразата и агресията са навсякъде. Те могат да отворят сериозна рана в обществото. Забелязваме и отчитаме сериозна агресия към полицейските служители. Имаме пострадали служители при последните протести. Това трябва да бъде осъдено от всички. Протестите промениха своята характеристика и цел. В началото протестите бяха спонтанни. Сега те са политически и са платени, категоричен беше Йовчев.

Протестиращите в момента искат само едно, оставка на правителството. Това е политическо искане. Протестиращите не искат диалог с нас. Политическата партия, която стои зад протестите, трябва да излезе и да поеме своята отговорност. Всички знаем кой стои зад ранобудните студенти. Не е моя работа да назовавам имена. Вие журналистите трябва да информирате обществеността. В началото протестиращите се разграничаваха от насилието. Сега какво виждаме? Точно обратното. Ескалация на насилието, обяви Йовчев.

Сигурно сме допуснали грешки и ще продължим да го правим. Идеята е да се поучим от грешките си и да не ги допускаме повече. В МВР успяхме да запазим необходимия баланс. Промените в закона ще гарантират, че повече няма да има незаконни подслушвания. В последните дни отново има манипулации, че парите за подслушване са увеличени. Няма такова нещо и то е видно от бюджета на ДАНС, разкри Йовчев.

Разглеждаме всеки един сигнал за полицейско насилие и произвол при протестите. Ние имаме над 30 пострадали полицаи. Накрая ще излезе, че има повече ранени полицаи, отколкото протестиращи. Нашата стратегия е публична. Ние сме много по-отворени и готови за дискусия. Не знам, какво искаха ранобудните студенти от мен. Те отказва всякакъв диалог. Правителството е готово за разговори с всеки един протестиращ. В МВР нямаме намерение да сменяме тактиката за охрана на протестите. Ще противодействаме на всеки един, който се опитва да нарушава закона, закани се Йовчев.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
24293 72

Свързани новини

Коментари 72

Добави коментар
Дая

2013.12.18 | 13:23

72
Протестите са политически и са платени още от третия ден - след като Д.Пеевски подаде оставка от ДАНС. Има достатъчно снимки от тогава, които га доказват. Но тогава министър Йовчев не искаше да вярва на Атака и имае друга линия на поведение. Затова положителната промяна в поведението му напоследък изненадва дори повече от катарзиса на Бареков. Но по-добре късно, отколкото никога. Ранобудните му ги пратиха защото почна директно да настъпва Борисов и Цветанов. Но като е казал А, да каже и Б. Ще е още по-убедителен, ако не се пази от назоваване на имена.

2013.12.17 | 23:41

71
ОСТАВКА, нещастници !
onq s konq

2013.12.17 | 23:41

70
На гадните управници им стана като рефлекс:Чуят ли "оставка",беэ да се эамислят отговарят че са готови эа диалог.И да се обсъждат слабостите.И да има корекции.Но нито дума эа предсрочни иэбори!!!Эащото энаят,че в следващия парламент ще присъстват както БСП,така и ДПС,но НЯМА ДА УПРАВЛЯВАТ и всичките им "калинки" дето ги набутаха в иэпълнителната власт ще бъдат иэметени автоматично.

2013.12.17 | 23:41

69
най - големия идиот 6 месеца не разбира, че протеста е политически и че им искат оставката, пък и не виждам какъв е проблема - здрави,прави хора имащи 18 години. йовчев с какво е повече

2013.12.17 | 23:40

68
Йовчев скрий се . ОСТАВКА !!! БСП всеки ден само лъже . Изтеглихте заем за да се разплатите с бизнеса а днес от бизнеса ревът че задълженията на държавата към бизнеса растат с пълна сила. Обещахте 250 ооо работни места а правите съкращения след съкращения.Измамници искаме си и БЕЛЕНЕ защо ни излъгахте защо ?

2013.12.17 | 23:40

67
тези смешни продажни гадове.
макс и мориц

2013.12.17 | 23:40

66
браво. Но- протестите показват- тук има проблем, които НЕ СЕ зали4ава, а остава.

2013.12.17 | 23:40

65
ЧЕРВЕНИ,КРОКОДИЛИ! НЕ ВИ ИСКАМЕ!!ОСТАВКА!!
тото

2013.12.17 | 23:39

64
Да си трол позитански ,за много идиоти е форма на същесвуване.Да показваш ежедневно своето идиотско присъствие във форумите и да се надяваш ,да си заработиш "заслужените" стотинки.Да не можеш да имаш собствено достойство ,а партиино.ИЗМЕТ ПОЗИТАНСКА!

2013.12.17 | 23:39

63
Гнyceн кoмyниcтичecки пeдepyнгeл, cлeд 4-5 гoдини тyкa щe ви eбът мaнгaли и тaлибaни пo yлицитe. Tyк нямa дa ocтaнaт бългapи дa тopмoзитe, a виe кaквитo cтe плaшипyтapници, щe ce кpиeтe в pпy'тaтa дa нe ядeтe бoй и eбaн. Cъвceм ocъзнaтo и цeлeнacoчeнo yнищoжaвaтe coбcтвeния cи нapoд, oбaчe мaнгaлитe щe ви cмaжaт кaтo гниди.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини