Буруджиева: Това НС е първото, в което хората могат да участват всеки ден

  • 15 декември 2013 17:36

  • 2212
  • 16
Буруджиева: Това НС е първото, в което хората могат да участват всеки ден
© Булфото

Настоящият парламент е първият, в който реално хората могат да участват във всеки един момент от работата му. Това заяви народният представител от "Коалиция за България" Татяна Буруджиева пред радио К2 в отговор на въпрос какво е постигнала левицата досега в работата на 42-то Народно събрание.

На въпроса как точно могат да участват, "като донесат едни плакати и се качат на балкона ли", Буруджиева отговори: "Не, във всяка комисия постоянно има представителство на гражданите, всеки влиза и може да участва на комисията и да задава въпроси".

Допълни, че такъв бил случая със Закона за движение по пътищата, а и с Изборния кодекс, "даже вътре в пленарна зала заседаваха тези хора".

Вярно е, може да се каже "кой ги избира, как ги избира?". Това винаги стои като въпрос, кои граждани и как участват, защото няма как седем милиона граждани да участват. В крайна сметка всеки, който имаше желание, се включи в дебата по Изборния кодекс, е констатацията на депутата.

На въпрос дали този проект изборен кодекс е решил проблема с т.нар. мъртвите души, Буруджиева отговори, че това не се е случило. Според нея това няма как да се случи, "докато не решим най–накрая да се върнем към практики, които обаче са практики на по–богатите държави".

"Давам ви пример с Франция как няма мъртви души, те нямат проблем с мъртвите души в избирателните списъци, просто защото имат един данък. Но аз не съм убедена, че ако кажем на българите, че трябва да платят 5 лева, за да участват в изборите и само тогава, и с платени данъчни декларации, могат да участват в тези избори, че много хора ще бъдат щастливи от това решение", коментира Буруджиева.

И допълни: "И го свързвам това, защото колкото и да изригват веднага след това остри коментари, но истината е, че демокрацията обикновено е характерна за по–богатите държави. Колкото държавата има повече възможности, толкова по–сериозна демокрация може да развива. В бедните държави трудно се развива демокрация, включително и поради тези причини. Много хора си продават гласовете, каквото и да направим в Изборния кодекс, това нещо може да съществува под една или друга форма".

По темата за ролята на медиите в предизборната кампания Буруджиева заяви, че е необходимо Комисията по култура и медии да покани представителите на медийния бранш, за да се проведат разговори по правилата засягащи това. "Аз лично смятам, че трябва да има някакви правила и да се носи някаква отговорност от тях. Не може безконтролно да се вкарват думи, или действия, или ситуации в живота на хората, които не съществуват", коментира тя.

Буруджиева посочи още, че гражданските организации, хората, които са взели участие в дебати по темата за медиите и присъствието на политическите сили там, са поискали да има равен достъп на всички. "Това "на всички" обаче ни е ясно, особено на хора, които се занимават с медии, че е абсолютно невъзможно. Така че няма как това да се осигури. По-лошото обаче е, че различните формации както тези, които сега съществуват, така и тези, които ще се появят в бъдеще, съвсем ще потънат. Тях няма да ги има, ако не си платят, или не обърнат внимание на частните медии", заключи народният представител, допълва Дневник.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
2212 16

Свързани новини

Коментари 16

Добави коментар

2013.12.16 | 17:44

16
Урод комунистически, хем тъпо, хем нагло.

2013.12.16 | 17:43

15
КОМУНИСТА МОЖЕ ДВЕ НЕЩА - ДА ЛЪЖЕ И ДА КРАДЕ.

2013.12.16 | 17:43

14
Не искаме да ни управляват децата на терористи, в Германия не управляват наследниците на Хитлер.

2013.12.16 | 17:42

13
Това НС ЩЕ СИ ЗАМИНЕ А ТИ ЩЕ СИ ОСТАНЕШ ГРОЗНА
Дон Стефано

2013.12.16 | 17:42

12
Много си е готина, а ти си боклук!
гражданин

2013.12.16 | 08:36

11
Да , като участник в протестите!
onq s konq

2013.12.16 | 08:36

10
Типичното нагло поведение на комуниста-Присъствайте и се иэкаэвайте,но накрая НИЕ РЕШАВАМЕ!!!Эа това и ГЕРБ подадоха оставка и не присъстват много-много в НС,эащото е пълна беэсмислица-само биха наливали вода във воденицата на БСП и ДПС ,уэаконявай престъпните им решения с присъствието си.А най-наглите от наглите копелета элъчно подмятат:"Вие като бяхте на власт що се откаэахте от нея БЕЕЕ?!"Мамка ви навсякъде бе наглеци!!!Імалко ви остава,но раэправата след това с останките ви ще е жестока!
koko

2013.12.16 | 08:36

9
Защо ли сте едни и същи драскачи ? Те не стават за нищо, освен да си гласуват как да крадат по "законен" начин(за другият пък са уникални)
НОВИЯТ МОРАЛ НА УПРАВЛЯВАЩАТА КОАЛИЦИЯ

2013.12.16 | 08:36

8
НЕ СМЕ НАРОД А МЪРША, ЩОМ ТЪРПИМ ТЕЗИ ГАДОВЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ. ВОЛЕН СИДЕРОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КОМИСИЯ ПО КОРУПЦИЯ И КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ. КИРИЛ ДОБРЕВ-БСП, БОГАТ КАПИТАЛИСТ И ПОЗНАТ КАТО ЧОВЕКА ПРЕНАСЯЩ КУФАРЧЕТА С ПАРИТЕ НА КАЛОТИНА. ТЕЗИ ХОРА НИ ГОВОРЯТ ЗА МОРАЛ, ТЕЗИ ХОРА БОРЯТ КОРУПЦИЯТА, ТЕЗИ ХОРА НИ МАНИПУЛИРАТ ЖЕСТОКО. А НАЙ-ГОЛЯМОТО ИЗВРАЩЕНИЕ Е ЧЕ НИЕ ГИ ТЪРПИМ. ПРЕВЪРНАХА НИ В ПОКОРНИ ОВЦЕ. КЪДЕ ОТИДОХМЕ БЪЛГАРИ ? ДОКОГА ТАКА ЩЕ СЕ Е..ВАТ ЦИНИЧНО С НАС ?
МИЛЧО

2013.12.16 | 08:36

7
Комунистическото изчадие Буруджиева,дете на убиец-такива боклуци ли трябва да ни "информират"?
EMIL RANGELOV

2013.12.16 | 08:36

6
Svobodata i Mira vinagi sa na vurha na kopieto!E trebva da reshime kak shte bude ,javno che ot mirni protesti polza niama,sega i tankove ne mogat da viknat,a miliciata e malko sravnenie s nas,SORI ama drug nachin niama!

Добави коментар

Водещи новини