Андреева: Не приемам либерализирането на тютюнопушенето

  • 12 декември 2013 12:58

  • 1720
  • 4
Андреева: Не приемам либерализирането на тютюнопушенето
©

Категорично не приемам либерализирането на пушенето. Това каза министърът на здравеопазването Таня АндрееваТаня Андреева Таня Андреева е родена на 7 юли 1973 г. в София.  Завършва Медицинския факултет към Медицинския в рамките на дебатите в пленарна зала по либерализацията на тютюнопушенето на обществени места.

„Днешният дебат трябваше да е дебат за здравето. Не приемем противопоставяне на бизнес срещу здраве. Забраната на тютюнопушенето на обществените места е въпрос за общественото здраве. Тази забрана защитава здравето на непушачите, на работещите в заведенията и е в защита на превенцията срещу тютюнопушенето. Всичко е въпрос на собствен избор. В момента забраната не спира възможността за избор”, подчерта министърът.

По думите й сред водещите фактори при онкологичните, сърдечно-съдовите заболявания, белодробните заболявания е тютюнопушенето. При пасивните пушачи два пъти повече е никотинът и катрана, които се поглъщат, 73 пъти повече амоняка, отколкото при активните пушачи.

„Виждала съм умиращи хора от карцином, при които като първи фактор е посочено тютюнопушенето. Виждала съм жени, страдащи от стерилитет, които са забременявали след спиране на пушенето”, каза Андреева. Тя призова депутатите при гласуването да помислят, ако в семейството им има поне един човек с риск от пребиваване в среда с пушене.

В кулоарите в НС здравната министърка заяви, че е удовлетворена от решението на депутатите да не отменят забраната за пушене на закрито. По думите й няма разочарование в БСП и това е правилната посока. Имаше дебат за здраве, допълни още Андреева, предаде  репортер на novini.bg.

Последвайте канала на

1720 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Дон Стефано

2013.12.12 | 23:58

3
Аз искам забраната да отпадне, друго си е, когато си пиеш, да си пушиш на спокойстиве, а на който не му харесва да си седи вкъщи!Все пак аз правя оборот по 500 лева най-малко на заведенията и ще правя , каквото си искам. Малоумен народ!
Не съм дон... :) a вие приличате ли на такъв?

2013.12.13 | 07:45

4
Здравейте г-н ДОНчо Стефано(в), От здравна гледна точна нямате аргументи, с които да защитите позицията си и всички непушачи ни пращате вкъщи? От егоистична имате всякакви претенции, упреци и цинизми към... Вие да не сте подражател на бай ни Ганьо? С това гласуване предполагам, че българският народ ви изпрати вкъщи да си разболявате от белодробни заболявания семейството... Баща ми за малко не почина от пушенето и пиенето както опериращият му доктор го беше предупредил. Той си остави и се чувства много здрав и способен. Г. Желев
Nikо

2013.12.12 | 20:27

2
Тя тая оФца незнае какъв го иска май.... Един път вика, че е против пушенето, после, че не е. Сега пак казва, че е против... През ден си сменя позицията!!! И все пак едно хубаво нещо направиха с това гласуване :)

2013.12.12 | 16:51

1
пак тъпи комунистически номера

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини