Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф в доклада за напредъка на Турция

  • 12 декември 2013 09:19

  • 1289
  • 0
Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф в доклада за напредъка на Турция
©

Българският депутат от Групата на прогресивния алианс на социалисти и демократи в Европейския парламент - Евгени Кирилов внесе предложение за нов параграф към проекта за резолюция относно тазгодишния доклад за напредъка на Турция към ЕС, в отговор на изявлението на турския министър председател Ердоган в Кешан.

Текстът на предложението гласи: Европейският парламент, вземайки под внимание някои непремерени иредентистки изявления на министър-председателя Ердоган, призовава турските власти да се въздържат от провокативна реторика по отношение на региони в съседни страни, която би имала дестабилизиращ ефект върху добросъседските отношения със страни членки на ЕС, както и по отношение на някои страни от Западните Балкани.
Проекторезолюцията ще бъде разгледана в Комисията по външни работи и гласувана в пленарна зала в началото на следващата година.
Европейският парламент всяка година приема резолюции относно докладите за напредъка на страните-кандидатки за членство в ЕС, в които дава оценка за процесите и тенденциите в съответната държава. Евгени Кирилов всяка година внася поправки по важните въпроси от двустранните отношения.
По негова инициатива в предишните доклади бяха включени текстове за обезщетение на българските тракийски бежанци от Турция, както и за възстановяване на собствеността на имоти на българската патриаршия в Истанбул.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1289 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини