Андрей Райчев: ГЕРБ ще дава откат

  • 09 декември 2013 10:36

  • 8337
  • 32
Андрей Райчев: ГЕРБ ще дава откат
© Булфото

През следващата година е по-вероятно българите да излязат два пъти да гласуват на избори. Това каза в интервю за "24 часа" социологът Андрей Райчев.

"Както навремето Сталин имаше един конгрес на победителите, това семинарът на БСП и ДПС беше на победителите - те се събраха, защото стана ясно, че перспективата на правителството е средносрочна. Доскоро нямаше никаква нужда от семинари, защото не се знаеше какво ще стане утре. Средният срок на управление изисква решения извън най-общи договорки от типа "против Бойко Борисов", по отношение на "Атака" и т.н.", обясни социологът. Той уточни, че сега двете партии са съгласували цяла серия политики, което означава, че смятат със сигурност да управляват най-малко до септември догодина.

"Колкото до орязването на парите на партиите, властта иска символично да покаже, че тя жертва нещо, надявайки се да умилостиви хората", добави Райчев. Според него обаче този ход надали ще е успешен, тъй като хората ще са недоволни, дори да се орежат 95% от субсидията.

„Ако БСП и ДПС претърпят поражение на европейските избори през май, предсрочните избори ще станат политически неизбежни. Ако - което е много по-вероятно, управляващата коалиция спечели убедително през май, тогава предсрочният вот ще стане интересен за БСП и ДПС и могат сами да го организират наесен, за да качат над 120 депутати. Вариантът "пат" - да се възпроизведе сегашната ситуация, също е възможен, но е малко вероятен", каза още Райчев.

Той допълни, че ДПС играе много добре на европейски избори, като припомни евровота от 2007 г., когато ДПС едва ли не стана първа сила. „Тогава една от агенциите даже обяви, че ДПС е първа сила, защото резултатът между него и ГЕРБ беше в рамките на грешката. Оказа се, че ДПС е трета сила, но с малко след ГЕРБ и БСП. Причината е следната - електоратите на БСП и ГЕРБ са демобилизирани, защото хората не се интересуват много от евроизбори, а ДПС знае много добре как да си мобилизира електората. Мобилизираният електорат на ДПС е сравним по големина с демобилизираните на леви и десни. Втората причина е, че забелязваме в края на годината откатни движения в ГЕРБ. Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г много дълго натискаше червеното копче, форсираше, изхождайки от погрешната представа, че може да събори коалицията. Това има своята цена и ГЕРБ сега ще започне да я плаща. Едно е да знаеш, че дълго трябва да стоиш в опозиция, друго е да си представяш, че до месец-два ще се върнеш. Като не става, това води до откатни явления - като от пушката, която те удря по рамото. Първият симптом е депутатът Георги Марков, който напусна парламентарната им група, но не е само това. Ще има и отлив от електорат. Една войска не може да стои много дълго в извънреден режим, това я изморява. Затова смятам, че по-скоро шансовете през май са на страната на управляващата коалиция", добави социологът.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
8337 32

Свързани новини

Коментари 32

Добави коментар

2013.12.10 | 15:18

32
Колелото на историята се върти така че рано или късно всеки си плаща за това което е направил. Няма прошка - ако имаше всичко щеше да е хаос. Така че бсп и дпс да не си мислят че ще им се размине - възмездие ще има. А райчев може да си ръси глупости - надали някой го чува.

2013.12.10 | 15:18

31
Това Ку-Ку пък от къде излезе ?! Отдавна не беше давал акъли и "случващи" се прогнози.

2013.12.10 | 15:18

30
този го мразя но сега е прав бат боко да се готви за дълго дрямане в опозиция.и да не реве като вдовица за .......това е хванаха му бюлетините.това не го беше сметнал.

2013.12.10 | 15:18

29
Този, дето искаше да се обяви за "правоприемник" на списание "Жената днес" и да вземе имуществото, барабар с г-жа Везения с наркотиците, докога ще се появява и ще дава акъл .Такава наглост се постига само срещу много кинти.

2013.12.10 | 13:45

28
Герб дават откат , че и фира ! До 2017 г. съвсем ще изфирясат ! Тъжен спомен от тиквите !

2013.12.10 | 13:45

27
ляв духач и клакьор на бсп, комунист евреин, неговата галъп е прислуга на бсп. тя е създадена от луканов.
Хасан

2013.12.10 | 13:45

26
Ами хайде отивайте на избори. Нали си мислите, че ще биете. Ама май ше биете на слона...
Марк

2013.12.10 | 13:45

25
Повръща ми се от бивши комунистически номенклатурници, които се правят на демократи /и още по–лошо– сами си вярват/!! Този напр. е с произход ЦК на ДКМС!! И ако смята, че някой му вярва на демагогските разсъждения.... България вемче 24 г. се гърчи в зловещ Поскомунизъм!! Така е защото подобни на тоя не бяха изринати от обществената сцена още в началото на 90–те години чрез Лустрация! Даже в азиатска Русия КПСС бе забранена! Вината е на Жуельо и подобни мекотели!

2013.12.10 | 09:04

5
В допълнение на казаното:Същото се отнася и за "свитата" на Герб.Там има ли някой,който да не е изпълзял от БКП и ДКМС ?
Социолог

2013.12.10 | 13:45

24
Ако ДПС и БСП поискат предсрочни избори , ще го лапат сополив !!! Хората така са им набрали, че ще ги вкарат там , от където са изпълзели !!!
Саша

2013.12.10 | 13:44

23
Райчев какви ги говориш - а премиера Бареков къде го забрави - може би в канавката на летището снима бойко като заминава в Израел.Недей така - спря ли да ти плаща или играете за едни и същи отбори - БСП и ДПС.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини