За 3 г. само 11 души в конфликт на интереси, комисията похарчила 3,5 млн. лв.

  • 03 декември 2013 14:19

  • 1194
  • 0
За 3 г. само 11 души в конфликт на интереси, комисията похарчила 3,5 млн. лв.
© Булфото

За три години Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси е установила само 11 души с конфликт на интереси, а е изхарчила над 3.5 млн. лв. бюджетни средства. Това се посочва в Доклад на Временната анкетна комисия в парламента за проучване на обстоятелствата по оповестените факти и данни за нарушения, извършени в Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси.

Председателят на анкетната парламентарна комисия Кирил Добрев заяви, че изводите на доклада показват, че Комисията за предотвратяване и установяване конфликт на интереси е работила по 868 преписки, от които само 183 са решени в законовия срок от 2 месеца. Според Добрев затова са необходими законови промени за удължаване на срока.

146 от преписките продължават да бъдат висящи. Повече от година и половина не могат да се съберат доказателства, заяви Добрев. В 103 случаи има установен конфликт на интереси, като 92 от тях са паднали в съда. За три години комисията е установила само 11 души с конфликт на интереси, а е изхарчила над 3.5 млн. лв. бюджетни средства, отбеляза Добрев. Установени са и 23 случаи, в които комисията се е занимавала с магистрати, като няма право на такива действия.

Предвижда се, след гласуване в пленарната зала, докладът да бъде предоставен на главния прокурор. Депутатите от ГЕРБ подкрепят доклада с оглед на това, че в него се предлагат и законодателни промени. „Нямаме доказателства за веригата – даване на инструкции, поръчване”, заяви Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1194 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини