НС актуализира бюджета на НЗОК с 27 млн. лв. (обновена)

  • 27 ноември 2013 12:36

  • 1308
  • 0
НС актуализира бюджета на НЗОК с 27 млн. лв. (обновена)
© Булфото

След повече от пет часа дебати в крайна сметка депутатите гласуваха на второ четене бюджета на НЗОК за 2014 г.  Бюджетът на касата за тази година бе актуализиран с 27 млн. лв.  В гласуването участваха 129 народни представители, от които 86 бяха „за”, 31 – „против”, а 12 се въздържаха.

След гласуването председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев заяви, че заради ГЕРБ се е загубило ценно пленарно време в повтаряне на едни и същи аргументи по темата с бюджета на здравната каса. Това е и мотивът му да не участва в дебата, а по отношение на зададените от ГЕРБ въпроси по темата, той обеща, че ще даде отговорите в писмен вид.

Депутатите решиха здравният министър да представи до 1 януари 2014 г. пакет от мерки за здравноосигурителните плащания. Бе рещено средствата за други здравноосигурителни плащания да могат да се разходват по решение на Надзорния съвет на НЗОК след предоставяне на пакет от мерки, свързани с оптимизиране на здравноосигурителните плащания и подобряване на контрола върху тяхното разпределение и разходване, внесен от министъра на здравеопазването в Министерския съвет. Мерките трябва да са за усъвършенстване на механизмите и критериите за договаряне и заплащане на лекарствените продукти и медицинските изделия, финансирани от бюджета на Националната здравноосигурителна каса; прецизиране обхвата и съдържанието на медицинските стандарти в болничната и извънболничната медицинска помощ; подобряване на изискванията и критериите за медицински и финансов контрол върху дейността на изпълнителите на медицинска и/или дентална помощ и аптеките.

През 2014 г. средствата за лекарствени продукти по чл. 4, т. 1 от Закона за ветераните от войните и по чл. 15, ал. 1 и 2 от Закона за военноинвалидите и военнопострадалите, както и целевите средства за диагностика и лечение в лечебни заведения за болнична помощ на лица, които нямат доход и/или лично имущество, което да им осигурява лично участие в здравноосигурителния процес са за сметка на държавния бюджет и се изплащат от Агенцията за социално подпомагане чрез НЗОК. Агенцията за социално подпомагане превежда на НЗОК необходимите средства за заплащане на заявените суми от аптеките, сключили договор с НЗОК, за предоставени лекарствени продукти на ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.

Здравното ведомство ще плаща и за дейности по асистирана репродукция, започнали през 2013 г. и са завършили през 2014 г. в частта, която е извършена през 2014 г.

Последвайте канала на

1308 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини