Бобева: Възможно е да има безлихвени заеми за бизнеса

  • 18 ноември 2013 19:39

  • 1391
  • 5
Бобева: Възможно е да има безлихвени заеми за бизнеса
©

Държавата обмисля идеята бизнесът да получи достъп до безлихвени кредити чрез Банката за развитие, като лихвата се поема от оперативна програма "Конкурентоспособност". Това заяви вицепремиерът Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. на конференция за достъпа на български бизнес до международните финансови институции.

Бобева каза още, че държавата ще насърчава тези инвеститори, които разкриват работни места в изостанали райони, а не тези с проекти за инфраструктура. Запазване на стабилността на банковата ни система и мобилизирането на достатъчен финансов ресурс са най-важните условия, за да излезе България от кризата бързо и без хората да платят висока цена, каза още вицепремиерът. Допълнителен финансов импулс за икономиката ще дойде и от европрограмите, които ще увеличат финансовия ресурс.

Бобева съобщи, че след ден в МС влизат за одобрение промените в Закона за кредитните институции, които ще въведат нови правила в отношенията между банките и техните клиенти. Вицепремиерът добави, че в бюджет 2014 г. в двата нови фонда са заделени 500 млн. лв., които ще финансират проекти, създаващи икономически ръст, както и че в бюджета има целеви 20 млн. лв., предвидени специално за иновации.

Бобева припомни, че Банката за развитие е пуснала специален продукт, адресиран към малките и стартиращите фирми. В момента се работело по такъв за финансиране на износ.

Българската банка за развитие гарантира достъп на българския бизнес и за финансиране по международни програми, както и с класически банкови схеми, заяви пък финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас на конференцията. И уточни, че банката за развитие на Съвета на Европа финансира главно проекти със социална насоченост, ЕБВР се е ориентирала към частния сектор, а ЕИБ - към инфраструктурни проекти. Черноморската банка за търговия и развитие финансирала проекти, свързани с региона.

Плащанията към бизнеса по проекти от програма "Околна среда" няма да бъдат спирани, заяви вчера финансовият министър Петър ЧобановПетър Чобанов Петър Чобанов е роден на 20 юли 1976 г. в Ямбол. Завършил е Математическа гимназия „Атанас. До края на годината трябва да бъдат платени близо 250 млн. лв.

В края на миналата седмица Брюксел замрази плащанията по програмата заради нарушения при обществени поръчки. По този повод Чобанов каза, че още тази седмица ще бъдат предоставени конкретни мерки за справяне със ситуацията. Финансовият министър посочи, че плащанията са спрени поради пропуски в предходния период.

Основните били в работата на управляващия орган по програмата и в методологията за оценяване на проектите.

В момента диалог продължава да се води с ЕК, очакваме бързо възстановяване на пропуските, допълни Чобанов.

Финансовият министър допълни, че ще се постигне разбирателство с КНСБ и няма да се стигне до общонационална стачка.

Смяна на шефовете на фондовата борса е поискало Министерството на финансите. За 14 януари 2014 г. е насрочено общо събрание на акционерите, на което да бъдат направени промени в Съвета на директорите.

Вчера пък вицепремиерът Даниела БобеваДаниела Бобева Даниела Николова Бобева е икономист. Доктор на науките. Родена на 8 септември 1958 г. в София. заяви, че започнала отново процедурата за приватизация на борсата, а правителството ще пусне през нея за приватизация пакет от миноритарни дялове.

За да се съживи търговията през борсата, щели да преразглеждат и правилата за листването на компании на нея. Целта била да се сведат до минимум пречките за това и така да се насърчат дружествата да го правят.

Вече се обсъждали над 10 такива идеи, но вицепремиерът Бобева отказа да ги съобщи.

Последвайте канала на

1391 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.11.19 | 08:29

5
ПИТАМ АЗ УМЕН И ЧЕСТЕН комунист има ли

2013.11.19 | 07:20

4
Теоритично е възможно, да. На практика ако стане, ще е само по шуро-баджанашка линия

2013.11.19 | 07:20

3
Колко милиона ще ми отпуснете, бивш член на БКП съм!

2013.11.18 | 21:35

1
Какъв заkон бе буклуци мръсни...Заемите в Белгя са 3%,а при нас 7%.Разликата м/у 3 и 7 бил риска на банкта...А е не ли питам по-голям риска да не може да си върнеш парите при по-голяма лихва?
...

2013.11.19 | 07:19

2
Като сметнеш, че еврото е два пъти по-скъпо от лева и % на заема в Белгия и България изведнъж се изравнят ... щото в Белгия са с евро, ние сме си с левчета още.

Добави коментар

Водещи новини