КТ "Подкрепа" се оттеглиха от Тристранката, искат свикване на Велико народно събрание

  • 15 ноември 2013 18:15

  • 1951
  • 4
КТ "Подкрепа" се оттеглиха от Тристранката, искат свикване на Велико народно събрание
©

КТ "Подкрепа" се оттеглиха от Националния съвет за тристранно сътрудничество поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото. Това заявяват от конфедерация в своя декларация. Конфедеративният съвет упълномощава КТ "Подкрепа" да излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество, пише в декларацията, до която се стига след Извънредно заседание, на което са били изслушани представители на "Ранобудните студенти" и "Протестна мрежа", предава "Дарик".

КТ "Подкрепа" настоява основните политически партии да се споразумеят в най-кратки срокове за дата за провеждане на избори за Велико народно събрание с единствена цел съставяне на нова Конституция.

"Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната Конституция. Призоваваме протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, с цел избягване на излишно насилие. Отбелязваме с тревога, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница, оставя беззащитно населението на останалата част от България", пишат от синдиката в декларацията.

От КТ "Подкрепа" смятат, че основните политическите партии не са способни и нямат желание да се обединят около национални приоритети и каузи. "Пълната деградация на сегашния политическия елит в България явно не може да се преодолее само с митинги и шествия в столицата, предвид на което регионалните структури на Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ангажират да поемат ролята на координатор и катализатор на общественото недоволство извън София", се казва в декларацията.

КТ „Подкрепа" продължава диалога с протестиращите студенти и граждански организации и се ангажира да стане катализатор на общественото недоволство извън столицата. Това стана ясно от декларация на извънредния конфедеративен съвет, проведен днес.

С декларацията висшият съвет на конфедерацията заявява, че оттегля синдиката от Националния съвет за тристранно сътрудничество, поради липсата на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото и настоява политическите партии да се споразумеят за насрочване на дата за провеждане на избори за Велико Народно Събрание, с цел съставяне на нова Конституция.

От конфедерацията призовават протестиращите граждани и полицията да не се поддават на провокации и отбелязват, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната граница оставя беззащитно населението на останалата част от България.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1951 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
svetli

2013.11.16 | 15:52

4
Nai posle niakoi da se reshi da go predloji..
иво

2013.11.16 | 15:52

3
Тези на власт не са дошли за диалог,а за пари.........!Сега ли го прозряхте?

2013.11.16 | 12:20

1
Добре,катализатор на общественото недоволство,имате приоритети и каузи,нищо лошо.Но защо само вашия синдикат,къде е КНСБ?И вие сте разделени,и вие разделяте народа на БСП И ГЕРБ като днешните митинги.ЗАЩО?
аналог......

2013.11.16 | 15:52

2
КНСБ е наследникът на БПС(Български професионални съюзи)от Татово време.Първият им председател си беше партиен член и такъв си остана,че дори беше и депутат на БСП. .... Не смятам че с преименуването им нещо се е променило и продъжават да обслужват БСП. Между другото и БКП се преименува на БСП , но това не им попречи да унищожат държавата!............

Добави коментар

Водещи новини