Плевнелиев: България няма да е Троянски кон на Москва

  • 10 ноември 2013 12:59

  • 3612
  • 38
Плевнелиев: България няма да е Троянски кон на Москва
©

Изборите за Европейски парламент през 2014 г. няма да бъдат за десни и леви, а „за“ или „против“ Европа. Това заяви президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното в интервю за френското седмично списание „Льо Нувел Обсерватьор“, публикувано на 10 ноември под заглавие „България няма да бъде „троянски кон“ на Москва в Европа“, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според държавния глава липсата на политическа воля за намиране на решения на новите предизвикателства поставя страната ни в популистка спирала. „В България, както и във Франция, след пет години икономическа криза някои си играят с популизма, с национализма и със страховете на хората“, посочва президентът Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното и изтъква важността на предстоящите избори за ЕП в дългосрочен план. „Понякога нещата не могат да останат сиви, а са черни или бели, или сте за Европа, или против нея, или сте за една функционираща демокрация, или за една олигархична икономическа система“, заявява държавният глава.

На въпрос за продължаващото гражданско недоволство в България президентът коментира, че протестите показват събуждането и съпричастността на гражданското общество, което ясно е заявило исканията си за „работещи институции, за справедлива и за независима съдебна система, за свободни медии и функционираща пазарна икономика, а не икономика от олигархичен тип“. Нашите институции и закони напълно съответстват на европейските норми, но проблемът е в начина, по който функционират, и в резултата, който постигат, посочва държавният глава пред френското издание. По думите му, хората протестират, защото имат усещането, че институциите не работят в полза на гражданите си, а „само за едно привилегировано малцинство“.

„Аз съм оптимист, защото гражданското общество в България постави много точна диагноза и тя ще ни позволи да излекуваме държавата“, казва още президентът.

„България и Русия могат да работят заедно, но само когато има полза и за двете страни и при спазване на европейското законодателство“, заявява държавният глава, помолен за коментар на тезата, че България може да бъде „Троянски кон“ на Русия в ЕС. Именно при такива условия трябва да се реализира проектът „Южен поток“, смята Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното.

„Неогласената история на Държавна сигурност е един от основните проблеми на нашето съвремие“, коментира още българският президент пред авторитетното издание. Той отново заявява, че архивите на службите от тоталитарния комунистически режим трябва да се дигитализират и да бъдат публични. „Българското общество може само да стигне до истината, ако политиците се осмелят да му покажат фактите“, казва Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното пред „Льо Нувел Обсерватьор“.

Последвайте канала на

3612 38

Свързани новини

Коментари 38

Добави коментар
Росен П.

2013.11.12 | 17:27

38
Не мога да повярвам, че този боклук ни е държавен глава ! Кой идиот го избра ????
Normalen

2013.11.12 | 17:27

37
Този гоцеделчевски кон явно не разбира от политика.
кико

2013.11.12 | 17:27

36
Г-н Президент крайно време е да разберете, че времето на противопоставяне и оплюване безвъзвратно отмина. Сега света е едно малко село и всеки Президент трябва да защитава интересите на своята Родина / ако Вие имате такава/. Върховенството на поведение на политиците е защита интересите на Родината и работа ползу рода. Русия е търговски партньор и държава която има едни от най-големите природни ресурси и суровини. Вие знаете за предложението което направи Русия към България да инвестира на п-в Ямал бяхте министър по това време и е по добре да замълчите.

2013.11.12 | 17:26

35
РОСКА, НА РУСИЯ НИЕ ДАДОХМЕ ПИСМЕНОСТ И ВЯРА. НАПРАВИХМЕ ГИ ХОРА КУЛТУРНИ И ТЕ СТАНАХА ВЕЛИК НАРОД И ДЪРЖАВА. ТЕ СА НАШЕ ДЕЛО, НАШИ ХОРА! А ТИ ИСКАШ ДА ГИ ПЛЮЕМ? МОЖЕ ЛИ ДА СИ ТОЛКОВА ГЛУПАВ? КОЙ ДРУГ НАРОД Е ПОСТИГНАЛ ТОВА КОЕТО НИЕ СМЕ ПОСТИГНАЛИ? ЗАЩО ДА ПЛЮЯЕМ ПРАВОСЛАВНИТЕ СИ БРАТЯ? БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЕДИНСТВЕНИ В СВЕТА КОИТО НЕ СА НАПРАВИЛИ КОЛОНИИ НО ВЯРА И НАУКА СА ДАЛИ НА ДРУФИ НАРОДИ ЗА ДА БЪДАТ СВОБОДНИ! НЯМА ДРУГ ТАКЪВ СЛУЧАЙ В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА. НЯМА!!!

2013.11.12 | 17:26

34
Росене, ти си най-добрият президент!!!!! Ти остана единствената неопетнена институция!!! Напред!!!!!
12345678

2013.11.12 | 17:25

33
ЦЯЛА ЕВРОПА И АМЕРИКА СЕ СЪОБРАЗЯВА С РУСИЯ.НАЙ ВЕЛИКАТА И НАЙ БОГАТАТА СТРАНА В СВЕТА.САМО РОСКАТА ГОЛЕМИЯТ ЧЕХЛЮ СЕ ПРАВИ НА МЪЖ.АБЕ МИЖИТУРКО ИКОНОМИКАТА НИКОГА НЕМА ДА ТРЪГНЕ БЕЗ ДА БАЧКАМЕ ЗА РУСИЯ.НИТО АМЕРИКА НИТО ГЕРМАНИЯ НИТО ИТАЛИЯ И ТАКА НАТАТЪК НЯМА ДА НИ КОПУВАТ БОКЛУЦИТЕ.НАШТЕ ВЕЛИКИ ДЕМОКРАТИ КАПИТАЛИСТИ ПОКАЗАХА СРЕДЕН ПРЪСТ НА РУСИЯ И КАЗАХА **ВЪРВЕТЕ НА МАЙНАТА СИ КОМУНИСТИ ГРОЗНИ НИЕ ЩЕ БАЧКАМЕ ЗА КАПИТАЛИСТИЧЕСКА АМЕРИКА И ЕВРОПА ** И 24 ГОДИНИ ВЕЧЕ СМЕ НА ВЪРХА НА БЕДНОТИЯТА И МИЗЕРИЯТА.РОСКО ТИ БАЯ ПАРИ ОТКРАДНА И ХИЧ НЕ ТИ ДРЕМЕ ЗА НАС ЧЕХЛ СПЕРМОЯДЕН.

2013.11.12 | 17:25

32
Той и мутрата разправяше, че няма да това или онова ако Путин не му дойдел на крак, ма накрая на сикаджията му дойде мензиса и всичко приключи. Тоя още си мисли, че е 90та година и руснаците са на колене.

2013.11.12 | 17:25

31
Тоя идиот пак се изсра на метеното !

2013.11.12 | 17:25

30
куклата Роси

2013.11.11 | 12:53

29
СЛЕД ГОДИНА И ПОЛОВИНА СИ ОТИВАШ

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини