Куюмджиев: Няма нищо скрито по "Южен поток"

  • 07 ноември 2013 17:35

  • 2100
  • 4
Куюмджиев: Няма нищо скрито по "Южен поток"
©

Става въпрос за цена от близо 4 млрд. лева за "Южен поток", това е в пъти по-скъпо за евроатлантически проект. Тук става дума, че този, който получи тези пари - ще трябва да подкупи сумати хора. Това заяви икономистът Георги Ганев в предаването "Още от деня" по БНТ.

Депутатът от БСП Явор Куюмджиев заяви, че няма крайна цена, а само прогнозна. Няма нищо скрито, заяви още той и добави, че протоколът, който бе подписан миналата седмица - ще бъде публикуван съвсем скоро в интернет. Има българска компания "Южен Поток" Ад, която притежава 50 % от собствеността на проекта, освен това тази компания е собственост на НЕК. Също така руснаците притежават 50 % от тръбата. "Южен поток" Ад ще обяви търг за банкиране и за строител, каза още Куюмджиев. По думите му той не може да се ангажира с парите за строежа, защото е депутат. "Ако има допуснати грешки - отговорните за тях ще бъдат наказани", уточни той. "Постигнахме огромно намаление за лихвата на парите. Ще има чисто проектно финансиране без да се търсят държавни пари или такива от БЕХ", коментира народният представител от БСП.

Ганев заяви, че този заем ще бъде отпуснат на БЕХ и зад това седи собствеността на компанията. Може да се окаже,че имуществото й ще премине в чужди ръце, а това не трябва да се допуска. Фундаменталният проблем продължава да си седи - България получава газ от една място. Не трябва да сравняваме Турция с България, защото Турция може да договаря условия, които ние не можем, категоричен е икономистът.

Куюмджиев заяви, че "Южен поток" не е българо - руски проект, а проект Русия - ЕС.

Ганев заяви, че пред проектът стоят огромни въпросителни - няма договор, няма ОВОС за българските териториални води, няма ясното колко ще са транзитните такси и т.н. В началото звучеше като нормален проект, но сега има много въпроси пред него, каза Ганев.

Депутатът от БСП заяви, че скоро всички тези въпроси ще получат отговори в протоколите, които ще бъдат публикувани.

Последвайте канала на

2100 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
гошо

2013.11.08 | 08:47

4
Като няма скрито покрито,публикувайте договора страница по страница.Никой не ви е упълномощил да се съгласявате от мое или пък на другите граждани на България чрез подпис или устно.Преди да се подпише нещо трябва да се види.Завинаги си оставате комунисти/прости,крадци-еничари и безродници/

2013.11.08 | 06:34

1
по скоро няма нищо известно по южен поток,и там се гласите за голяма кражба.
Вили Иванова

2013.11.08 | 06:35

3
На руските "главорези" няма да им мигне окото да ни заробят за поколения напред с южен поток. Те няма да се спрат пред нищо, още повече, че продажниците от БКП-БСП ще им угодят във всичко , стига и техните джобове до се напълнят. А заблудените души, мъждукащи в тъмнината на манипулация и лъжи , ще продължават да си дават гласа в подкрепа на палачите си. Уви, славата на героичните българи от близкото и по-далечно минало отдавна е удавена в тиражирани години наред умишлени, целенасочени измами.

2013.11.08 | 06:34

2
Рубладжиите няма да пропуснат подобен шанс да се облажат !!!! Нали това беше целта на занятието !!!

Добави коментар

Водещи новини