Общинари от Пловдив ще искат изслушване на Иван Тотев

  • 04 ноември 2013 11:35

  • 1160
  • 1
Общинари от Пловдив ще искат изслушване на Иван Тотев
©

Очаква се поне 20 общински съветници да подпишат искането за извънредна сесия на Пловдивския общински съвет. Повод за нея са изявленията на кмета, в които се твърди, че общинската администрация предлага умишлено незаконосъобразни решения, които се гласуват от местния парламент. До момента са подписали групите на „Атака", ДПС, „Обединение за Пловдив", НИЕ, както и ген. Димитър Цветков, който напусна ГЕРБ преди дни.

Съветниците настояват градоначалникът Иван Тотев да обясни действията си пред тях и пред пловдивчани . Най-вероятно до края на деня и от БСП ще подкрепят искането, след което то ще бъде внесено. Очаква се извънредната сесия, за която са необходими общо 17 подписа, да бъде още следващата седмица.

"Кметът трябва да застане пред всички като мъж и да каже защо говори така, макар и пред затворен кръг на политическо събрание", заяви в ефира на Дарик-Пловдив председателят на правната комисия в Общинския съвет Даниела Кинова от „Атака".

„Морално е Иван Тотев да обясни пред всички пловдивчани и да каже кои са тези незаконни решения" - допълни и Бранимир Иванов от ДПС. Трябва да внимаваме изключително много „дали и как ще ни прекара кметът" от тук нататък, каза още Иванов.

"Важните решения за града влизат в последния момент в комисиите или в извънреден порядък на самата сесия и никой от нас не може да се запознае подробно с тях, а след това те се гласуват от мнозинството", потвърди мнението и на останалите членове на правната комисия и Слави Георгиев. Много вероятно е Общият устройствен план на Пловдив, който изненадващо бе изтеглен от последната сесия, да е съдържал това „брутално незаконно решение" , предположи той.

Окръжната и районната прокуратура в Пловдив се самосезираха заради изтекъл компрометиращ запис на кмета на града Иван Тотев.

Аудиозаписът бе изпратен към редица медии. В него се чуват обясненията на кмета, че общинският съвет в Пловдив взима нарочно подготвени незаконосъобразни решения. Записът е направен на партийно събрание на ГЕРБ, водено от Тотев в качеството на местен партиен лидер. Той обяснява как градският парламент умишлено гласува незаконни решения, за да бъдат връщани от областния управител Венцислав Каймаканов (ДПС). Целта е вината за нереализираните в града проекти да пада върху него, а не върху общинската администрация.

От скандалния аудиозапис става ясно още, че кметът на Пловдив е назначил на работа в общината 500 членове на ГЕРБ. „Досега сме прибрали толкова народ в Общината, колкото не можеш да си представиш". С тези думи Тотев отговаря на притеснен член на ГЕРБ, който го пита за чистката на техни хора в държавата от различни ведомства и институции. „Постоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал", се чува още да казва Тотев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1160 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.11.04 | 16:05

1
Когато един смешник забавлява народа, това се нарича комедия. Когато един смешник води народа, това се нарича трагедия.Трябва да си с много объркана ценностна система, за да коленичиш на Бойко и Цецо! Не университети трябва да бъдат окупирани, а акъла на тези, които искат да дадат власт на Бойко и другите сикаджии!!! Затова, никаква оставка, затова и само неореантирани и платени са по улиците.

Добави коментар

Водещи новини