Златанова: МС не разполага с правния инструментариум да налага мораториум

  • 30 октомври 2013 14:31

  • 1082
  • 0
Златанова: МС не разполага с правния инструментариум да налага мораториум
©

Моето лично мнение е, че при удължаването на мораториума върху продажбата на земя народните представители са имали предвид граждани на трети страни извън ЕС.

Това обяви вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова след заседанието на Министерски съвет, предаде репортер на Novini.bg. „Запознах колегите с анализа на правните аспекти за изпълнение на решението на Народното събрание за удължаване на мораториума върху продажба на българска земя на чужденци”, добави Златанова. „Чужденците, граждани на трети страни, и понастоящем нямат право да притежават право на собственост върху земеделска страна. Трети страни са тези извън страните-членки на ЕС. Тези лица биха могли да добият такова право при подписване на международен договор. Такива договори, ратифицирани от България, в момента няма. Искането на Народното събрание за въвеждане на забрана спрямо чужденци и техни юридическо лица от трети страни извън ЕС е изпълнено от настоящето законодателство”, посочи вицепремиерът.

„Не става съвсем ясно, дали законодателят дава оценка на тази част или желае по-голяма защита спрямо тези лица от трети страни”, добави Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова. „В договора за присъединяване не е предвидена правна възможност за удължаване на срока на мораториума. Ако законодателят е искал да промени условията в договора с ЕС, то легалните пътища са два – изменение на договора с ЕС, протокола към него и на Конституцията”, обясни Златанова. „Министерски съвет не разполага с правния инструментариум да налага мораториум. Тази едностранна забрана не може да бъде въведена от Министерски съвет. Министерски съвет има право да поиска тълкуване от Конституционния съд”, посочи Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1082 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини