Разглеждат исканията за статут в рамките на 21 дни

  • 24 октомври 2013 12:54

  • 999
  • 0
Разглеждат исканията за статут в рамките на 21 дни
©

Процедурата за получаване на статут на бежанец е съкратена от пет месеца на 21 дни, стана ясно на пресконференция на Държавната агенция за бежанците, пише "Дневник". С тази дейност са ангажирани 35 държавни служители. Получава се помощ от МВР, вътрешно и външно разузнаване и други структури, обясни директорът на агенция Николай Чирпанлиев.

До 21 октомври 2013 г. на 18 души е предоставен статут на бежанци. Хуманитарен статут е предоставен на 1154 души. 301 са получили отказ. На 722-ма души е прекратено производството, заяви Даниел Инджиев, от Държавната агенция за бежанците. Не всеки, който дойде, получава закрила, обясни Инджиев.

Студенти - арабисти ще помагат в анкетирането на бежанци, за да бъде установено кои от тях искат да останат в страната и кои да напуснат. Впоследствие, в зависимост от това, какво те желаят, ще се предвижда социализацията и интеграцията им в обществото. Около 80 души са се записали да учат български език; това е един от показателите за техните намерения.

От Агенцията за бежанците се оплакаха, че има проблеми с недобросъвестни бежанци, които са нанесли щети за около 4000 лева в центровете за временно настаняване. Живеещите в тях са били предупредени, че оттук-нататък те ще плащат.

 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
999 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини