Вигенин: Мораториумът ще има сериозни последствия за България

  • 23 октомври 2013 09:26

  • 1504
  • 5
Вигенин: Мораториумът ще има сериозни последствия за България
©

Изненада ме начинът, по който се взимат такива решения, които могат да имат и най-вероятно ще имат сериозни последици за държавата и за отношението към България в рамките на ЕС, защото освен субективните страхове и анализи на един или друг народен представител, това решение не се базира на никакъв по-сериозен анализ дали наистина има такъв интерес към закупуване на българска земя, как това се отразява на пазара на земя.

Това каза в интервю за БНР Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, Единствено заради субективните страхове, че някой ще дойде и ще изкупи българската земя, се взимат решения, които на практика дискредитират България, тъй като до този момент България никога не си е позволявала да нарушава ангажименти, поети чрез договорите, допълни той. Според министъра правителството трябва да се съобрази с решението и да направи всичко възможно то да бъде реализирано на практика: Това е суверенна воля на най-висшата институция в България – НС - и правителството трябва да се опита и да изпълни това решение дотолкова, доколкото е възможно. Разбира се, аз смятам, че все още има възможности ние, въпреки това решение, още веднъж да анализираме какво следва от него и дали има реално възможността да се наложи такъв мораториум, защото все пак договорът за присъединяване е международно правен договор, който ние сме ратифицирали и сме длъжни да изпълняваме, и не съм убеден, че ние можем да взимаме решения, които стоят по-високо от този договор.

Министър Вигенин коментира и какъв е рискът да възникне отново руско-украйнска газова криза и спиране на транзитния природен газ за България: В най-лошите сценарии не е невъзможно да се стигне и до нови проблеми по отношение на доставките на газ между Русия и Украйна, но все пак ситуацията в Украйна и по отношение на газовия пазар и доставките на газ е по-различна от тогава, когато много българи останаха на студено, защото през това време Украйна успя да изгради един доста по-сериозен капацитет по отношение на резервите, с които разполага. Все пак Русия не би си позволила да засегне по такъв начин отново редица страни-членки на ЕС и в края на краищата решенията, които взима ЕС, не бива да се взимат въз основа на икономически и политически натиск, който идва от трета страна. Ако това е суверенното решение на Украйна – тя да подпише споразумение за асоцииране и съответно за всеобхватна зона за свободна търговия с ЕС, то решението трябва да бъде уважено и България подкрепя Украйна в тези намерения.

Кристиан ВигенинКристиан ВигенинКристиан Вигенин е роден на 12 юни 1975 г. в гр. София. През 1993 г. завършва 91-ва Немска езикова гимназия, добави още, че излизането на Юлия Тимошенко от затвора е условие, от което няма как да бъдат направени компромиси: Това не е извиване на ръце, а ангажименти, поети от Украйна преди много време, и очакваме тя да изпълни този ангажимент. Във връзка с отношенията с Турция, Вигенин каза: Въпросът с границата и бежанците не е обвързан по никакъв начин с усилията на Анкара да продължи преговорите и процеса на присъединяване.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1504 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
G

2013.10.27 | 17:45

5
Вигенин дори фамилията не е българска Българските фамилий завършват на "ов "и "ова" Тъй че тия хора нека не се изявяват

2013.10.27 | 17:45

4
А ние смятаме, че не може да има международни договори и спогодби, които да стоят над националната сигурност. Обратното би означавало, че сме изгубили суверенитет.
1

2013.10.27 | 17:45

3
То ЕС сума нещо направи за България, та постоянно да им се дупиме!

2013.10.24 | 16:10

1
Като останем без ЕС в България ще настане икономическа криза ( няма да имаме пазара на ЕС, нито право на работа там, а и ще връщаме милярди , които сме взели ),глад, мизерия, етнически конфликти ( има малцинства, които може ако не могат да отидат да работят назапад да се насочат с автономия на югоизток ), които могат да заваршат много тежко за страната - разпад и асимилация на останалите територии към съседните държави.Егати и трезвомислието на т.н. "патриоти"...

2013.10.27 | 17:45

2
ВАГИНИН = ПЕДЕРАСТ = ПРЕДАТЕЛ !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини