Иван Тотев: Подкрепям хора, които има опасност да бъдат уволнени

  • 23 октомври 2013 09:05

  • 4087
  • 7
Иван Тотев: Подкрепям хора, които има опасност да бъдат уволнени
©

Вярно е, че на партийни събрание съм хиперболизирал, като съм казал, че ще назначим 120 кадри на ГЕРБ само във ВиК. Вярно е и това, че подкрепям хора, които има опасност да бъдат уволнени. Когато говорим за политиката на партията трябва да споменем, че ние имаме много добре подготвени хора. Там ти даваш мотивация на хората, ти си лидер, трябва да ги обнадеждиш. Това каза кметът на Пловдив Иван Тотев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия за скандалните записи, които изтекоха вчера в общественото пространство.

Кметът на Пловдив Иван Тотев е назначил на работа в общината 500 членове на ГЕРБ. Това става ясно още от скандалния аудиозапис на градоначалника по време на партийно събрание, който вчера бе изпратен до местни медии от неизвестен източник.

„Факт е, че в момента ние имаме много голямо доверие сред хората в Пловдив, точно защото сме назначили много добри и подготвени кадри, хора с образование. Скандалите, свързани с ГЕРБ са раздувани, те са медийни скандали“.

Той призна, че гласът от записа, за който се предполага, че е направен от бившата герберка Величка Шопова по време на партийно събрание, е негов. Тотев обаче е категоричен, че този запис може да бъде тема за дълъг разговор.

В записа се чува как Иван Тотев разяснява как ще провалят областния управител Венцислав Каймаканов с незаконосъбразни решения на местния парламент. На въпросната сбирка градоначалникът, който е и лидер на партията, говори, че постоянно прибирали в общината активисти на ГЕРБ.

“Имаме диалог с новия директор на летище “Пловдив”. Ако стане нещо с нашите хора, ще ги пращаме там. Във ВиК нещата са много добре, имаме диалог с директора, новия. Нямаме нито един уволнен наш човек във ВиК”, се чува от разпространения материал, който разтърси Пловдив.

Прокуратурата образува две проверки - за длъжностно престъпление и за незаконно записване. След този случай в ГЕРБ броят вътрешните врагове, като един от тях е и Величка Шопова, която е председател на организацията в район “Западен”.

Тя не бе включена в листата за 42-ия парламент и се смята за опонент на Тотев. Не е изключено да бъде свалена от партийния пост, допускат активисти. През лятото градоначалникът махна кметицата на район “Западен” Десислава Желязкова и я превърна автоматично в свой “недоброжелател”.

Тя и Шопова не крият симпатиите си към областния лидер на ГЕРБ и настоящ депутат Здравко Димитров. Наскоро той открито атакува Тотев за управленската му политика. “И аз да бях областен управител, щях да спра 30-милионния заем, който общината иска да тегли за нови улици”, заяви в прав текст Димитров. Така той застана индиректно зад сегашния губернатор Венцислав Каймаканов, който на два пъти спря въпросния заем и го прати в съда, откъдето се чака решение.

Според тях големият въпрос не е кой е направил записа от партийното събрание, а защо председателят на партията говори по този начин. Те припомнят, че още не е затихнал скандалът от частичните избори в район “Източен” през 2009 г. Тогава бе направен филм, в който Тотев хвали активист, че е произвел повече невалидни бюлетини, но като цяло е недоволен от броя на недействителния вот. В този район се намира квартал “Столипиново”, където позиции има ДПС. В крайна сметка изборите там бяха спечелени от ГЕРБ.

“Това е партийно събрание, на което може да се говори всичко. Работата на лидера е да насърчава членовете, а не да им приказва за цветя и рози”, отвръщат привържениците на кмета. Те го оправдават думите му, разпространени в аудиозаписа.

Когато активисти питат Тотев за чистката на кадри от ГЕРБ, той отвръща: Досега сме прибрали толкова народ в общината, колкото не можеш да си представиш. Ако примерно партията в Пловдив е 1000 човека, те 500 работят в общината. Постоянно ги прибираме, кой откъдето е артисал."

Раздорите в партията ще се засилват с наближаване на изборите, прогнозират симпатизанти. И сочат, че за наличието на вътрешни опоненти принос имал и самият кмет. Припомнят, че по негово настояване беше изключена от ГЕРБ Дани Каназирева, която сега е най-яростният му критик.

„В момента на записа се говори с хора, които се очаква да бъдат уволнени от ВиК структурите, ние ги мотивираме и успокояваме, че са добри кадри и няма да останат без работа“. В община Пловдив целия екип беше сменен с идването на новата власт.

„Общинската болница „Свети Панталеймон“ се оглавяваше от кадър на БСП Илия Баташки и затова имаше много голяма чистка там.

„Най-важните решения, които областният управител върна бяха седем, които са много важни за града. Не спъваме работата на областния управител, той спъва развитието на града. Ние сме завели дела срещу решенията, които са във вреда на общината. Имаше обществено обсъждане, всички процедури са спазени, Министерство на финансите също направи проверка и не откри нарушения – защо тогава той спира проекти за 30 милиона“, попита Тотев.

След публикациите Окръжната и Районната прокуратура в Пловдив се самосезираха и в 30-дневен срок трябва да бъде установено дали има достатъчно данни за извършени престъпления по служба.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4087 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
...

2013.10.29 | 20:57

7
Ей за тва сме на тва "дередже". Какви са тия специалисти в общинската администрация и едновременно с това да са авиотехници. Тия да ги разправя на други. И докато за "security" на летището не се изисква нищо особено, освен няколко курса от по 3-4 месеца, то за другите неща се изискват образования, стажове и т.н. А пък това запустяло летище, където кацат 5 самолета в месеца колко човека да работят?
Радо

2013.10.29 | 20:57

6
Малииииииииии опасност ще вземат да им изстинат бонусите нека да поработят в частният сектор да видят каква е разликата!
Баба Гица

2013.10.29 | 20:56

5
Боко всичко за другите знае, но за своите другари ни дума, ни вопъл,ни стон. Нека поне на страницата си във Фейсбук напише: нормално ли е да се случва всичко това?
Stefanov

2013.10.29 | 20:56

4
На гербаджии все контекстът не е верен. Така беше с Мишо Бирата, така е и сега.
Михайлова

2013.10.29 | 20:56

3
До сега Тотев трябваше да подаде оставка, а не да пита кой е направил записа.
Пророк

2013.10.29 | 20:56

2
Вместо да предлагат нещо градивно като опозиция ГЕРБ по всякакъв начин се опитват да дестабилизират страната. Ако продължават така, ще получат заслужен урок, като съпартийката си - Искра Фидосова.
пловдив

2013.10.25 | 10:30

1
тотев психопат мръсен с вашта нациска организация бесило за вас

Добави коментар

Водещи новини