Бойко Рашков поема контрола върху СРС-та

  • 22 октомври 2013 18:17

  • 1546
  • 1
Бойко Рашков поема контрола върху СРС-та
©

Почти избраният за главен прокурор през 1999 г. следовател и бивш депутат от левицата Бойко Рашков е фаворитът на управляващите за председател на възстановеното от БСП и ДПС Национално бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС), съобщи Mediapool.

Това няма да е първият път, когато Рашков оглавява бюро за контрол на СРС. Той бе излъчен за същия пост през лятото на 2009 г. в края на мандата на кабинета "Станишев", когато за пръв път бе създаден такъв орган. Веднага след това обаче властта се смени и новото правителство на ГЕРБ закри бюрото, преди то изобщо да е заработило, а функциите му повери на парламентарна подкомисия.

Бойко Рашков е преминал през почти всички нива на държавното управление - бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС), бивш зам. правосъден министър на БСП, почти избран за главен прокурор, но спрян от президента Петър Стоянов през 1999 г. и заместен от Никола Филчев. В края на септември м.г. той бе номиниран от настоящия председател на НС Михаил Миков и за повторен мандат във ВСС от парламентарната квота. Въпреки че кандидатурата му се смяташе за сигурна, Рашков изненадващо не успя да събере необходимата му подкрепа и остана извън съвета.

В 5-членното Бюро за контрол на СРС-тата вече са разпределени. За БСП е отреден председателският пост, за ДПС - двата зам.-председателски, а Атака и ГЕРБ ще имат по един редови.

За заместник на Рашков най-вероятно ще бъде номиниран друг бивш член на ВСС - Георги Гатев, който бе в миналия състав на съвета, избран от парламентарната квота по предложение на ДПС. Не е изключено от ДПС да издигнат и чисто партийна кандидатура - Калиптен Алид, която, също като Рашков, бе в състава първото бюро за СРС-тата

ГЕРБ пък възнамеряват да предложат двама кандидати, надявайки се един от тях да бъде одобрен от мнозинството. Това показвали сондажите им сред управляващите, коментираха неофициално депутати от опозицията. Тяхната номинация, която се води съгласувана и одобрена, е на Огнян Атанасов - бивш шеф на издирването в МВР, който впоследствие завеждаше и специализираната дирекция за проверка на неправомерното използване на СРС-та в парламентарната подкомисия в предишното НС.

Все още не е ясно кого смятат да предложат от Атака, допълва Mediapool.

Последвайте канала на

1546 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Минувач

2013.10.22 | 20:19

1
НИЩО НОВО НЕ Е НАУЧЕНО НИЩО ЛОШО СТАРО НЕ Е ЗАБРАВЕНО

Добави коментар

Водещи новини