20% от европарите за големите градове отиват към селата

  • 22 октомври 2013 10:35

  • 1235
  • 1
20% от европарите за големите градове отиват към селата
©

И селата около големите общини ще могат да кандидатстват за парите по оперативната програма “Региони в растеж” в следващите 7 г. За да се предотврати сегашната ситуация, в която селата около градове с над 30 000 жители нямат достъп до еврофинансиране и се образуват т.нар. бели петна, занапред те ще могат да се състезават за средства. 20% от предварително определената сума за всеки град може по изключение да се инвестира в социална, здравна и общинска инфраструктура в рамките на общината. Това предвижда проектът на ОПРР за 2014-2020 г. , пише "BGNews".

Решението е компромис от страната на регионалното министерство, за да няма селища с отрязан достъп до европейски средства. По данни на сдружението на общините в момента до 20 процента са в това положение заради дефиницията за селските райони. Тя не се променя за следващия програмен период, но пък на селата около Стара Загора, Пазарджик, Варна и другите големи градове им се разрешава да “откраднат” от техните пари.

Проблемът е, че и сега сумите за градско развитие по ОПРР са силно намалени – малко над 275 млн. евро заедно с националното съфинансиране. Те трябва да се разделят между 67 града и средствата стават почти символични. Както “Сега” писа, разпределението на парите силно фаворизира София, като се предвижда столицата да вземе 20% от целия ресурс, или 55 млн. лв. А следващите 8 по големина града – общо 15%, т.е. Варна, Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Благоевград ще трябва да си поделят 41.3 млн. евро.

“Около Плевен има 22 села – това означава 2.6 млн. лв. за всички, за 7-те години и по 17 хил. евро на година. Какво ще направят с тях”, запита бившият регионален министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена при представянето на проекта на ОПРР в регионалната парламентарна комисия.

Наследничката й във ведомството Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и призна, че има опасност Европейската комисия да не се съгласи градовете да останат 67, въпреки направените допълнителни икономически анализи от страната ни, за да защитим този брой. Терзиева обясни, че има реална опасност 28-те най-малки града да отпаднат. Става дума за Сандански, Самоков, Ботевград, Троян, Севлиево, Карнобат, Нова Загора, Попово, Пещера, Поморие, Разлог, Козлодуй, Берковица, Тутракан, Елхово, Белоградчик, Златоград, Никопол, Генерал Тошево, Крумовград, Ивайловград и др.

Според министъра някои от градчетата са избрани по чисто политически причини, а други, които също отговарят на критериите на ОПРР, изобщо не са включени. “При мен идват кметове и питат защо не са включени те, като отговарят на същите критерии като град Х. В Европейската комисия също ми казаха, че определени общини от 67-те са изведени от политици, и аз какво да кажа? Усмихвам се и казвам “няма такова нещо”, хвърли топката към предшественика си Терзиева. Тя обаче не отговори защо не е сменила методиката, по която са определени градовете, щом не й харесва.

90 млн. лв. от ОПРР ще е за изграждане на жилища на циганите и другите маргинализирани групи. Това също предизвика критиките на бившия регионален министър Лиляна ПавловаЛиляна Павлова Лиляна Павлова Николова е министър за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018. Родена, според която в момента не могат да се усвоят средствата, а те са 9 пъти по-малко. Всяка община ще е длъжна да задели 5% от сумите за изграждане на жилища за маргинализираните групи.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1235 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.22 | 17:01

1
Изобщо не ви вярвам политици-мошеници,20% отивали към селата.Отиват на кукуво лято.Имаме един от Сливен от ДПС-Янко Янков,друг от Герб-Десислава Танева,от БСП-Деян Дечев и какво са направили да дойдат повече пари в Сливенски район?Дори не сме споменати.Да не говорим за селските райони,кметовете дигат рамене и викат - няма пари.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини