Ангел Найденов: Не е изключено армията да пази границата от бежанци

  • 21 октомври 2013 14:02

  • 1401
  • 2
Ангел Найденов: Не е изключено армията да пази границата от бежанци
© Булфото

Като крайна форма, не е изключено евентуално участие на военно формирование за опазване на българската граница от бежанци. Това заяви на пресконференция министърът на отбраната Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен след извънредното заседание на правителството, на което бе обсъдена бежанската криза.

Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен обаче отбеляза, че участието на армията ще е само по хуманитарни причини, подпомагащи екипите и силите на Гранична полиция, за опазване на българската граница.

Министърът на отбраната направи разчет на средствата, от които се нуждае министерството. За възстановяването на 107-те км пътища за поставянето на технологични съоръжение за контрол на границата са необходими около 750 000 лева. До 5 млн. лв. ще струва самото изграждане на техническите съоръжения в рамките на тази 30 км ивица в района на Елхово. Тези средства ще са допълнително поискани към бюджета на Министерство на отбраната и ще са на базата на актуализацията на бюджета на правителството.

„Най-добрият начин, по който могат да бъдат изпълнени възстановяването на пътищата и изграждането на техническите съоръжения, е те да бъдат възложени директно на българската армия. Тя разполага с необходимите умения и техника", коментира Найденов. Според него  армията ще подпомогне решаването на проблема с бежанците и като предостави логистици, коменданти и психолози на местата за настаняване на бежанците. Министерство на отбраната ще осигури и високопроходима техника и автобуси, които да послужат са превозването на бежанците.

Разходите на Военномедицинска академия за грижи на бежанците до този момент са около 100 000 лева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1401 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Идеал Петров

2013.10.22 | 00:29

2
Министър имаме,ама армия нямаме,остава да пуснеш Мая Манолова на границата,че да плаши бежанците!
военен

2013.10.21 | 22:50

1
пускам си рапорта за напускане и не искам да пазя границата

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини