Маринов: 100 хил. лева са дадени за лечението на 104 бежанци

  • 16 октомври 2013 08:14

  • 1337
  • 4
Маринов: 100 хил. лева са дадени за лечението на 104 бежанци
©

Почти всички бежанци минават през зелена граница. Вярно е, че си пазим много добре границата и затова ги хващаме в момента, в който те я  пресекат. Има един район в Елхово - там няма видимост и планираме да сложим ограждения, за да ги пренасочим към  друг район, където има по-добра видимост. Това заяви зам. - вътрешният министър на МВР Васил Маринов в сутрешния блок на БТВ по повод бежанската криза в страната. 

По думите му, когато бежанците си хвърлят документите и биват затворени в ареста на Гранична полиция, те много бързо започват да получават документи по DHL. Той разказа, че има случаи, при които се спира група от бежанци на границата ни с Турция и докато се изчакват турските власти да ги приберат бащи хващат и хвърлят децата си към българските граничари. "Те имат два варианти или да го хванат, или да ги оставят да паднат, но тук има и морален аспект, трябва да има хуманно отношение", заяви Маринов.

По-голямата част от местата за настаняване на бежанци са в София, уточни зам. - министъра на МВР

Попитан за издръжката, която се плаща от държавата и е в размер на 1084 лева, той отговори, че това е прогнозна цифра. Няма ги тези пари, никой не ги е получил, те са прогнозни, уточни той. В тях са включени 200 лева за болнично лечение, но до момента 104 лица са настанени по различни пътеки в болници и са платени над 100 000 лева за лечението им. Излиза, че болничното им лечение средно е 1000 лева, каза Маринов.

Зам. - вътрешният министър на МВР бе категоричен, че всички бежанци са с пръстови отпечатъци.

При включване от Военна рампа Дафар Шабан заяви, че вътре е срещнал много хора от Ирак. Хората ми обясниха, че 2 души са без пръстови отпечатъци. Явно има и пропуски в данните на МВР, каза той.

При тези думи Маринов заяви, че има такива, които влизат легално в страната и не заявяват, че ще останат като бежанци. Не всички хора, които влизат в страната получават статута на бежанец.

Прогнозата на МВР е, че броят на бежанците ще достигнат 11 200 души, но може би трябва да го ревизираме. Проблемът ескалира. Трябва да се търси консенсус между всички институции, каза още той. По думите му България категорично не може да приеме 300 000 души, каквато е прогнозата на Фронтекс. Нямаме средства, заяви Маринов.

Последвайте канала на

1337 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
анонимен

2013.10.17 | 18:41

4
Като почне да се стреля по тези канали,и пототока от нелегални имигранти,а не бежанци както казват,ще спре
Радо

2013.10.16 | 12:50

3
За бежанците има пари а за живото спасяващи операции на деца няма май излиза че Българина е бежанец в собствената си държава!
Марк

2013.10.16 | 12:44

2
ЗАЩО НЕ СЕ ЗАТВОРИ С ОГРАЖДЕНИЯ "ЗЕЛЕНАТА ГРАНИЦА"?? тОВА Е ЕДИНСТВЕНИЯ ВЪПРОС, НА КОЙТО НИКОЙ ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ НЕ ДАВА ОТГОВОР!!АКО НЯКОЙ Е НАИСТИНА БЕЖАНЕЦ, ТО НЕКА БЪДЕ ТАКА ДОБЪР И ДА СЕ ЯВИ С ДОКУМЕНТИТЕ СИ НА КПП–ТО И ДА ЗАЯВИ, ЧЕ ТЪРСИ ЗАКРИЛА И ТОГАВА ДА ГО ПОЕМАТ ИНСТИТУЦИИТЕ! ДРУГИТЕ, КОИТО МИНАВАТ ПРЕЗ ПОЛЕТО СА НАРУШИТЕЛИ И МЯСТОТО ИМ Е В ЗАТВОРО, А НЕ В БЕЖАНСКИТЕ ЛАГЕРИ!!
alexandra

2013.10.16 | 12:33

1
консенсус... а консенсус с нас, които ви избрахме, с майка ми за която няма пари за лечение и лежи неподвижна у дома ... а коледни добавки за нашите пенсионери които живеят с по 150 лв ... осъзнайте се преди да е станало непоправимо късно!

Добави коментар

Водещи новини