Клисарова: Дуалната система в образованието ще се бори с младежката безработица

  • 15 октомври 2013 08:16

  • 1445
  • 0
Клисарова: Дуалната система в образованието ще се бори с младежката безработица
©

Децата на бежанците ще учат задължително 6 месеца български език и след това ще могат да бъдат записани в училище. Това заяви просветният министър Анелия КлисароваАнелия Клисарова Проф. д-р Анелия Клисарова  е родена на 13 декември1961 г. във Варна. Завършва медицина във Варна в сутрешния блок на БНТ.

На въпрос как ще убедят учениците да учат в професионалните гимназии, тя заяви, че професионалното образование е доказало ефективността си за борба с младежката безработица. "Към дуалналната система се обръща не само България, но и Португалия. Направени са анализи какви специалисти се търсят. Има специалисти като шлосери и фрезисти, които са много търсени, но ги няма", каза тя.

Когато едно дете учи за шлосер - може да учи и английски, и немски, каза още тя. По думите й нещата не трябва да се противопоставят.

Клисарова обясни, че мотивацията на младите хора да станат учители трябва да се повиши. Трябва да се подобри кариерното развитие на учителите. Борим се, но тази година няма да се повишават заплатите. Догодина ще има повишение. Искаме да направим така, че в отдалечените райони учителите да имат горе-долу равностойни заплащания с тези в големите населени места", каза тя.

Договорили сме 4% увеличение на делегираните бюджета. Трябва да се развие IT технологиите, трябва да има безжичен интернет във всяко едно училище. Трябва да се въведат електроните дневници, но това става бавно и трябва да се реализира през следващите 5 години, категорична е просветната министърка.

Тя уточни, че няма да се махат делегираните бюджети, а ще се търси справедлив принцип - няма да има значение дали училището е малко или голямо, а от значение ще са добрите резултати.

Последвайте канала на

1445 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини