Кандидат-депутатите остават без имунитет

  • 11 октомври 2013 06:12

  • 1310
  • 1
Кандидат-депутатите остават без имунитет
©

ЦИК ще има право да сваля имунитета на кандидат-депутати след отправено прокурорско искане. Това предвижда проектът за нов Изборен кодекс, който се разглежда в специализираната парламентарна комисия, пише в. Монитор.

Окончателният вариант на текстовете с правилата за гласуване ще бъде готов до седмица. Казусът с неприкосновеността на кандидатите за народни представители възникна на последните парламентарни избори през май, когато искането за повдигане на обвинение срещу номинирания тогава от ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа удари на камък, тъй като нямаше на какво основание от Изборния кодекс да се направи това. За да се избегнат подобни ситуации в бъдеще, изрично се разписва, че по искане на главния прокурор ЦИК може да издава разрешение за задържане или привличане като обвиняеми на кандидат-депутати. Има предложения и за пълно отпадане на имунитета на мераклиите за народни представители, но окончателното решение ще бъде взето в пленарната зала.

Най-голям проблем за уреждане в новия Изборен кодекс се оказва гласуването с машини, призна шефката на комисията Мая МаноловаМая МаноловаМая Божидарова Манолова е български политик, народен представител от парламентарната група на. Планира се то да се въведе поетапно – само за градовете с над 20 000 жители за следващите избори. „Все още не е ясно и дали български фирми ще могат да се справят с изработката на машините, така че да отговарят на всички изисквания, поясни Манолова. Затова вече имало отправено искане към посолството на САЩ у нас да предостави мострите на устройствата, които се ползват там. Имало вариант за внасяне на машини за гласуване и от съседна Румъния.

Текстовете в кодекса предвиждат да се въведе преференция в пропорционалния вот, с която избирателите ще имат право да разместват кандидат-депутатите в листите. Плавно ще се преминава и към активна регистрация на гласоподавателите, като това ще става на по-следващите избори – след тези за Европейски парламент през май.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1310 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.10.11 | 18:09

1
ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ ПРАВЯТ НОМЕРА.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини