Цветлин Йовчев: Има заплаха за националната ни сигурност

  • 09 октомври 2013 14:31

  • 13439
  • 43
Цветлин Йовчев: Има заплаха за националната ни сигурност
©

Не може да очакваме бързо разрешаване на ситуацията с бежанците. Това заяви вътрешният министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола по време на заседанието на Комисията по вътрешен ред и сигурност.

Налице са рискове за разширяване на кризата с бежанците. България и ЕС са изправени пред една критична ситуация. Изисква се специално внимание и общ европейски подход за справяне с този проблем, каза още той. 

Той заяви, че се въздържа да каже какъв ще е точно размерът на финансовата помощ от ЕС за страната ни, но тя ще е значителна. "България прави всички, което е по силите й. Трябва да се възползваме от европомощта. Много висока бе оценката от г-н Робърт Висер за охраната на границите ни. Можем да хванем абсолютно всеки, който се опита да премине през границата ни. Няма нито един, който е успял да премине границата ни и да е бил задържан на другата. България се справя много добре с охраната на границата", каза още вътрешният министър.

Най-големият натиск е на българо-турската граница. Проблемът с бежанците е в три аспекта - наблюдение на българо-турската граница. Като тук има поет пряк ангажимент от ръководителя на "Фронтекс", че ще се опита да осигури на България всичко, от което ни е необходимо, а именно експерти, защото нашите служители са прекомерно натоварени. Имаме средства и разчети и може да се командироват още хора. Вторият аспект е свързан с изучаването и предоставянето на статута на бежанец, като и настаняването в общежитие за бежанци. Разкрити бяха над 1200 нови места, които вече са запълнени. Имаме многократно надхвърляне на местата за бежанците. Работим по осигуряването на нови 1500 места. Този процес трябва да бъде регулиран, защото държавата няма ресурси да поддържа толкова много съоръжения, категоричен бе Йовчев.

По думите му трябва да се подобри процесът по настаняване на бежанците по места. Скоро ще имаме много добра технология, с която да управляваме тези места, каза още той.  Вътрешният министър заяви, че има незначително повишаване на престъпленията, извършени от чужденци. Става дума за 10%. Като цяло те не са причина за повишаване на броя на престъпленията. Има засилено полицейско присъствие на местата за бежанци, както има и добра комуникация с Общинска полиция и охранителните фирми, каза той.

Йовчев бе категоричен, че трябва да има интеграционна политика, защото в противен случай ще се породи социално напрежение. Те придобиват равни права с българските граждани и това може да натовари социалната ни система, обясни министърът на вътрешните работи.

В заключение той каза, че проблемът е много сериозен не само за България, но и за Европа. Можем да се справим със ситуацията, но  има един обем на насищане. Започват да се чуват гласове за това, че трябва да се разработи единна европейска политика за справяне с бежанците, която ще позволи релокация, каза Цветлин Йовчев.

Що се отнася до затварянето на границата на страната ни, той заяви, че това може да се случи, но ще е в противовес с европейската политика и конвенции. Може да се изградят частични преградни съоръжения, коментира той.

Пламен Ангелов, зам.-вътрешен министър, добави, че ако през 2012 година е имало 10 кражби,извършени от чужденци, сега те са 6.

Николай Чирпанлиев, шефът на  Държавната агенцията по бежанците, добави, че в Баня има капацитет за 70, а там са 210 - надвишени са три пъти.

Йовчев заяви, че са установени 4 лица, които са рискови. "Да, има заплаха за националната ни сигурност. Има терористична заплаха. Колегите се постараха, тези 4 лица са задържани и ще бъдат експулсирани", каза още той. Вътрешният министър заяви, че сме близо до точката за насищане за приема на бежанци. "Усещам го, но не мога да кажа конкретни цифри", заяви той. По думите му до края на годината ще бъде надмината цифрата от 11 000 бежанци.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров заяви, че са усилени мерките за сигурност по границата ни.

Последвайте канала на

13439 43

Свързани новини

Коментари 43

Добави коментар
Аз

2013.10.10 | 22:39

43
ГЕРБ=ДПС=БСП=ГЕРБ=БСП=ДПС=ГЕРБ - оставиха границата ни отворена за терористи!!! ФАКТ!!!
един въпрос

2013.10.10 | 22:39

42
Защо нашата пътеводна звезда Израел е затворила границата си за сирийските бежанци???? Те са само на по-малко от 100 км от Дамаск. Нито един не са пуснали в Израел.
ПАЗИТЕЛ БЪЛГАРСКИ

2013.10.10 | 22:25

41
СМЪРТ ЗА ЧЕРНИТЕ

2013.10.10 | 22:24

40
Братя българи! Вече останахме една шепа народ! Политици -тъпанари съсипват остатъците от българския народ. Защо не се вдигаме на бунт срещу затриването на България!!Всички да се вдигнем срещу ИСЛЯМИЗИРАНЕТО на държавата нi

2013.10.10 | 22:23

39
Толкова ли е сложно, направете един референдум, и ше разберете мнението на народа за Сириските бежанци.

2013.10.10 | 22:23

38
Децата на тези ще колят и изнасилват нашите...сабудете се Българи, нещо страшно чака страната ни. Да се вдигнем на протести , да ги връщат от кадето са дпшли!
J

2013.10.10 | 22:23

37
Измислените бежанци, ще пресекът цяла Турция за да доидат при нас??? Него вярваме.! Умишлено ги пускат към България. Да си ги връщат в Турция, затворете границата, изпратете войска там!
asd

2013.10.10 | 21:58

36
хайде затваряйте границата бе ВЕДНАГА, стига сте плямпали 5 метра зид и 3 години трудова повиност в мините със закон за всеки незаконно преминал. за това трябва да се сме на площада, не за глупости. тези са сериозна опасност за България , утре всички на площада за затваряне на границата. всички сирийци със самолета обратно в Сирия, веднага.
123

2013.10.10 | 21:57

35
българи подгответе се набавете си оръжие

2013.10.10 | 19:54

34
ОСТАНА НИ САМО ЕДНО ДА СЕ ВЪОРАЖАВАМЕ ДО ЗЪБИ !

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини