БСП: Забраната за пушене на закрито пада до декември (обновена)

  • 03 октомври 2013 15:23

  • 10017
  • 59
БСП: Забраната за пушене на закрито пада до декември (обновена)
©

Отпадането на тоталната забрана за тютюнопушене на обществени места трябва да бъде факт преди зимата. Това коментира за БТА заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България Спас Панчев.

По думите му през ноември съответните законови изменения вече би трябвало да бъдат приети. Панчев каза, че вече има готови промени в Закона за здравето и от "Атака", и от Коалиция за България.

Предстои да обсъдим в парламентарната група и да внесем нашия проект, добави депутатът от левицата.

По думите му би трябвало вече този въпрос да се реши, защото идва зима.

Идеята е в големите заведения за хранене да може да се пуши в обособените помещения с вентилация, обясни Панчев. Това е нещо като връщане на стария режим, който даваше възможност да се пуши в по-големи ресторанти с изградени зали за пушачи и непушачи, уточни той.

От левицата предлагат още в нощните заведения, барове и казина да се разрешава пушенето след 22.00 часа.

На нас ни се иска да отговорим на обещанието, което сме дали, че ще променим тази част от закона, да отговорим и на ресторантьорите, каза заместник-председателят на ПГ на Коалиция за България. Вече е студено и хората не могат да се хранят навън, където могат и да пушат, коментира Панчев.

Ето какъв имейл се получи на редакционната поща на Novini.bg от пресцентъра на БСП:

Идеята е в големите заведения да може да се пуши в обособените помещения с вентилация. В офисите и работните места обаче, забраната е добре да остане. ГЕРБ принудиха собствениците на заведения да инвестират във вентилация милиони, след което тотално забраниха пушенето.

В Белгия пушенето е забранено и във всички барове, нощни клубове и заведения, но има специално обособени помещения за пушене, в които не се сервира нито храна, нито питиета. Подобни помещения има и в Естония, Финландия, Люксембург, Холандия, Словения, Швеция, Полша. В Португалия и Румъния в заведенията има зали за пушачи и за непушачи или самите кръчми са разделени според това дали там се пали или не. В Англия и Испания пък има стаи за пушачи в хотелите.

В Германия всяка провинция сама решава дали и в каква степен да наложи забрани и затова в мнозинството провинции, с изключение на Бавария, пушенето в барове, ресторанти и кафенета е разрешено. Нещо повече - през февруари 2012 г. Федералният конституционен съд отмени забраната върху пушенето в кафенетата и ресторантите в Хамбург.

С настъпването на зимния сезон, стагнацията в ресторантьорския бранш ще се увеличава. При положение, че сме в криза и че се търсят всякакви механизми за подпомагане на бизнеса, отпадането на драконовската забрана би било стъпка в положителна насока.

Ако ГЕРБ наистина се стремят също да бъде ограничена безработицата, няма да попречат на отпадането на тоталната забрана, заради която хиляди служители ще загубят работата си през зимата. През лятото, когато клиентите пушеха в обособени градини на заведенията, сега не могат да го правят, заради студа. Това от своя страна ще свали оборотът им, а от там ще последват и масови съкращения на персонал и фалити на заведения.

От ГЕРБ плашат, че ще бъдем наказани от Европа, ако отпуснем забраната за тютюнопушене. На практика обаче в много европейски страни няма толкова строга забрана за тютюнопушене. Редно е от ГЕРБ да се притесняват дали ще покрием изискванията за Шенген, след като Бойко Борисов преди години беше заявил, че сме готови за влизане, а след това се оказа, че не отговаряме на изискванията, и сега усилията ни са насочени именно в тази насока да отговорим на тези изисквания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
10017 59

Свързани новини

Коментари 59

Добави коментар
Неподдръжник на Герб

2013.10.06 | 15:09

59
Навсякъде в Европа и Света го забраняват, не за да развалят удоволствието на пушачите, а за да предпазят здравето на служителите и посетителите на заведението. Непушача може и да не влиза в заведението като клиент, но ако с това си искарва хляба - няма друг избор. Разбира се толерантността при българина е рядко явление. За това тази отмяна на забраната не ме изненадва (както и реакцията на нейните поддръжници). Неразбирам какво общо има правенето на оборот с пушенето на цигари. Да пуша съм спрял, но да ходя по заведения (в които не се пуши)- не. Ако навсякъде пушенето е забранено, по кръчмите и ресторантите ще ходят хората, които искат да ядат и пият, т.е. такива които правят оборот, а тези, които само смучат цигарите без да поръчват, просто няма да влизат. Ние обаче нали сме опаки и не правим така както правят другите европейци, щото сме по-умни от тях, нали...?
anonimen

2013.10.04 | 20:41

21
Знам от достоверен източник,че на круизните кораби на Carnival(САЩ)СЕ ПУШИ САМО НА ДВЕ МЕСТА-в казиното и в цигарения бар.И това на кораб,на който 4000 пасажери са отишли да разпускат!Как никой не роптае и не казва,че са нарушени правата му.Просто имат закони и те се спазват,а не се променят постоянно...

2013.10.06 | 15:09

58
бсп и дпс гушат пари от булгартабак през целия преход и сега слагат пак парите над всичко
КАЛКУЛАТОРА

2013.10.06 | 15:08

57
НЕ НА ПУШЕНЕТО !!!

2013.10.06 | 15:08

56
АЗ СЪМ ПУШАЧ, НО СЪМ ТВЪРДО "ЗА" ЗАБРАНАТА НА ТЮТЮНО-ПУШЕНЕ В ЗАКРИТИ ПОМЕЩЕНИЯ !!!
Гергана

2013.10.06 | 15:08

55
Значи непушачи трябва да се тровят заради пушачите... И за да са пълни заведенията ще се разреши да се пуши в тях!??? Страшно глупаво! Бих казала дискриминация спрямо непушачите!... Ние не сме европейска държава, а държава пълна със селяни, които най-голям кеф е да запалят цигара и да лентястват!
достойна-бедна

2013.10.06 | 15:07

54
хахаха тая шарпей-бабичка е достойна за аватар вижте се след 20 години безразборен секс цигари и алкохол
..

2013.10.06 | 15:07

53
Prosto nqma smisal da sporish s pushachi,edva li ne shte izkarat cigarite che sa polezni...
Иван

2013.10.06 | 15:07

52
Тези партии, които сега са на власт имаха предизборни обещания и аз заради това съм гласувал за тях. Редно е сега да си ги спазят. Едно от обещанията беше за отмяна на забраната за тютюнопушенето... Аз съм пушач, но не желая да тормозя с този си порок непушачите, но пък не желая да се чувствам дискриминиран и да излизам "назидателно" да пуша пред вратите на безлюдното заведение в което съм седнал.Всъщност от въвеждането на тази забрана съм ходил само 4-ри пъти на ресторант, за сравнение преди ходих през вечер на вечеря. Не искам да насаждам неприятните си навици на другите, но пък искам и за мен да има места(цели заведения специално за пушачи, а не зали), където да си пуша и да не преча на никой. Успокойте се драги непушачи, ако се разделят заведенията по критерий пушачи-непушачи, ние с вас никога няма да се засичаме там и съответно няма да си пречим взаимно.Проявете толерантност и не се опитвайте да ни пречите да се забавляваме и ние в някое друго ресторантче, далеч от вас.
2

2013.10.04 | 20:54

51
спасе, акъла ти е колкото на врабче!

2013.10.04 | 20:54

50
СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ИДИОТ! В РУСИЯ ДАЖЕ ЗАБРАНИХА ПУШЕНЕТО!

Добави коментар

Водещи новини