Посланик Хьопфнер: Журналистиката в България само привидно е свободна

  • 01 октомври 2013 18:17

  • 1567
  • 4
Посланик Хьопфнер: Журналистиката в България само привидно е свободна
©

Журналистиката в България само привидно е свободна. Това е заяви посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер на конференцията "Свобода и многообразие на медиите, предаде БНТ. Къде е България?".

"Посланик Хьопфнер подчерта, че броят на медиите на глава от населението в нашата страна е много повече в сравнение с Германия. Това обаче не означава, че в България има истинско разнообразие".

"Медийният сектор е важен за демокрацията в една страна. Ако медиите са зависими - то тогава демокрацията е застрашена", заяви посланикът на Германия - Матиас Хьопфнер.

Според дипломата - в България има само привидно свободни медии.

"Конституцията на България гарантира свободата на словото, на медиите, но както често се случва - има разлики между теория и действителност. Собствеността е в ръцете на няколко медийни групи, често тя е непрозрачна, хората не знаят кой стои зад определена медия. Няколко медийни магнати имат възможността да влияят върху общественото мнение, те имат и политическо влияние. А институциите не могат да избягат от това влияние", заяви Матиас Хьопфнер.

Друг проблем, според Хьопфнер, е в самите журналисти: "Проблем е автоцензурата, ножицата в главата. Журналистите в България често се самоцензурират."

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1567 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2013.10.02 | 11:55

4
Айдее и тоя се размина с медала. Ама то за него май е по-добре, щото тези медали са дадени и на изтъкнати мошеници, крадци и простаци- Доган, царя, Потапов, Пирински, Батков, Пантев, Берлускони, шимон перес, и др.
1

2013.10.02 | 08:44

3
По принцип съм против , чужди посланици да ни дават акъл , но в случая посланик Хьопфнер е на 100% прав.

2013.10.02 | 08:44

2
В какъв смисъл си против? На тях каква им е работата? Те са изпратени тук да защитават позиции, с които нашите вождове малко или много трябва да се съобразяват. Пак, че има контра отвън, ако бяхме хептен на самоуправа, щяха да ни колят и бесят за една думички срещу мутрокрацията.
svidetel

2013.10.02 | 03:52

1
Ne ti dava akal, a otgovarq na vaprosi na jurnalisti !

Добави коментар

Водещи новини