Десислава Терзиева: Приключи ерата на най-ниските цени (видео)

  • 01 октомври 2013 10:57

  • 7291
  • 12
Десислава Терзиева: Приключи ерата на най-ниските цени (видео)
©

Ще се опитвам да представя накратко свършеното от министерството за 100-те дни. Ще започна с ВиК сектора. Реформата във водния сектор не е била стартирана през последните 15 години. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и на пресконференция.

При предишното управление ВиК секторът не е бил приоритет. Замразени са всички звена в сектора, а това е оказало катастрофален ефект, каза още тя.

Фрапиращ е примерът на директора на ВиК - Габрово, който съвместява директорския пост с длъжността на общински съветник в Сливен. Това е явен конфликт на интереси. Сезирала съм Комисията за конфликт на интереси и Прокуратурата в Габрово. Някои управители бламират проверките на ВиК дружествата, за да си заметат следите, каза още тя.  По димите й дружествата отчитат загуби от 12 млн. лева на 5 млн. лева. ВиК - Габрово бе пред фалит заради натрупани задължения към енергийните дружества, сега тези задължения са разсрочени, обясни още тя.

По думите й има изготвени 52 плана и те се съгласуват с МОСВ. Много активно започнахме реформиране на целия сектор, категорична е регионалната министърка. Терзиева заяви, че стратегията за развитие на ВиК сектора е готова. Работим и за укрепваме на ангажираните в преструктурирането на сектора, уточни тя.

Терзиева заяви, че са готови проектите за реконструкция на няколко язовира. Готова е и програмата за борба с безводието. Тя е с обща стойност 38 млн. лева.

Що се отнася до пътната инфраструктура - започна изграждането на 42 км. автомагистрални участници, стартира ремонтът на трите виадукта на "Хемус" и "Тракия", спасяват се Лот 1 и Лот 2 на АМ "Марица". Изграждат се 192 км. пътища по ОП "Транспорт", реабилитират се 135 км, от държавният бюджет се реабилитират 95 км пътища. Продължава работата по Лот 3 на "Струма". Инвестициите са се осигурявали по ОП "Регионално развитие" за последните 4 години, а това е недостатъчно. Разписали сме в програма най-спешните пътища, каза още тя.

По отношение на наследствено - АМ "Тракия" се е оскъпила с 18 млн. лв. има и една друга слабост - некачествената подготовка на инвестиционните проекти и липсата на кадастър. При строителния надзор също се нанасят поражения. Има некачествено изпълнение. Свърши ерата на най-ниските цени. Договорите за надзор трябва да бъдат преработени, за да има качествено строителство, заяви тя.

Терзиева заяви, че пътните тунели на АМ "Люлин" са изградени по т.нар. открит способ - съоръжението не е изпълнено правилно от инженерна гледна точка, то се разрушава. Вече са се появили и  първите дефекти, а АПИ трябва да инвестира над 200 000 лева, за да бъдат отстранени те, обясни тя.

Регионалната министърка заяви, че при проверката на пътищата са открити дефекти при 80% от тях. До 14 дни трябва да има окончателен доклад от АПИ за резултатите от проверките и той ще бъде оповестен.

Приоритет ни е ефективното усвояване на средствата от ОП "Регионално развитие". Миналата година е бил направен анализ на риска от загуба, но не са предприети никакви действия, за да се намали евентуалните загуби на средства за Северната скоростна тангента, обясни Десислава ТерзиеваДесислава Терзиева От 2011 г. досега Десислава Терзиева е директор на дирекция „Стратегическо развитие и.

През 2011 година е бил спрян процесът на децентрализация. Визията на нашето правителство е административните услуги да са по-близо до гражданите. Изготвени са неотложни мерки за децентализация, каза тя.

189 проверки са направени на всички плажове. 124 нередности са регистрирани при първата проверка, а през втора 28. Трайната тенденция е, че има проблем при осигуряването на морски спасители. Окончателните резултати от проверките  ще са ясни през втората половина на октомври, уточни Терзиева.

Що се отнася до чиската в министерството за 3,5 години са принудени да си тръгнат 315 души, средно по 100 души на година. Още на третия ден от стъпването си в длъжност Лиляна Павлова сменя директора на АПИ. Направена е тотална чиста. ОП "Регионално развитие" е ръководена програмата от човек, който не е имал необходимата квалификация, за да заема подобна длъжност - става дума за Деница Николова. За три месеца на управление съм освободила 24 души, обясни министърът на регионалното развитие.

Инж. Стефан Чайков обясни, че тунелите на "Люлин" са направени горе - долу все едно се прави гипсокартон. Тя започва да се руши, защото е хваната с винтчета и болтове. Разпоредил съм да се направи оценка на това колко ще струва да й направим подходяща метална конструкция с друг тип пана. Предстои да ми се представят проектите за това, каза той.

По думите му има участъци от пътищата, строени по ОП "Регионално развитие", които са пропукани в средата на платното и те са в гаранционни срокове, което ще бъде поправено, заяви шефът на АПИ.

Последвайте канала на

7291 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар

2013.10.02 | 06:44

12
НАКРАТНО ПОСТИГНАТОТО ЗА 100 ДНИ - ПОВИШАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ! ОСТАВКА!
1

2013.10.02 | 06:44

11
Избихте хората по пътищата заради комунистическите си номера! Нямате ли срам! ОСТАВКА!

2013.10.02 | 06:43

10
като прочета някаде "необходими реформи" или "преструктурирането на сектора" и веднага в главата ми почват да се мотаят мисли за увеличаване на цените в пъти, защо се правят изобщо реформи и защо изобщо сме в ЕС като качеството на живота е в пъти по-зле от преди, ей ненаяли се боклуци.

2013.10.02 | 06:43

9
НА ЖИВО СЕГА: Десислава Терзиева: Приключи ерата на най-ниските цени, по някой критерий сигурно сме задминали Европа,ама нейсе ,сами си ги избраха.

2013.10.02 | 06:43

8
Подготвят почвата за приватизация по старата изпитана схема ръководена от мафията /правителството/

2013.10.02 | 06:43

7
След нова година ще има повишение на пътния данък,честито.

2013.10.02 | 06:43

6
Кога ли ще приключи ерата на най-ниските заплати? а това никой не казва
qm samo domati

2013.10.01 | 17:31

1
ga kuci poumnee

2013.10.02 | 06:43

5
Към неграмотника писал новината.Пътища не се реабилитират а се рехабилитират.
Смях

2013.10.02 | 06:43

4
Ало-о,резедавото костюмче ! Тия червени лакардии ги знаем !От тук нататък е само крадене,Батко-Братко и т. н.ОСТАВКА !!!

2013.10.01 | 23:23

3
Чайков, поддържай си перушината в изправност , в най-скоро време ти предстои дълъг полет --до борсата по труда !!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини