Две международни проверки решават дали ще получим помощ за бежанците

  • 24 септември 2013 07:13

  • 1261
  • 0
Две международни проверки решават дали ще получим помощ за бежанците
© Булфото

Искането, което правителството е изпратило до Европейската комисия за отпускане на помощ по линия на Европейския фонд за бежанците и Европейския фонд за външните граници, не съдържа конкретика, а е покана към експерти да дойдат и да оценят ситуацията у нас. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола вчера, пише вестник "Сега".

На 1 октомври ще пристигне екип на дирекции "Вътрешни работи" и "Хуманитарна помощ и гражданска защита" на Европейската комисия, който ще преценява дали Брюксел да подпомогне България експертно или финансово. Инспекторите ще посетят още Гърция и Кипър. Пред радио "Фокус" Йовчев обясни, че процедурата по искане на помощ включва две стъпки - поставяне на въпроса на политическо ниво и произнасяне на експертите.

"Може да се кандидатства само тогава, когато е налице извънредна ситуация. Това означава, че ние вече можем да се възползваме от директна финансова помощ. Попълнили сме и формуляр какви са ни нуждите. Очакваме експертите на ЕК да посетят България. Те трябва да оценят наистина дали имаме подобни нужди. След това вече се отправя конкретно искане за размера на помощта", обясни Йовчев. Той допълни, че по линия на Европейския фонд за бежанците сумата, която остава да бъде разпределена до края на годината, е около 4 млн. евро, а по Европейския фонд за външните граници - близо 9 млн. лв.

Демонстрацията на оптимизъм контрастира с резултатите от срещите му в Брюксел на 9 септември. Тогава той заяви, че можем да получим основно техническа и експертна помощ и че не можем да разчитаме на големи суми, тъй като в бюджета на ЕК не са останали много средства.

Правителството е поискало от Българския червен кръст (БЧК) също да търси международна подкрепа. Вече пристигна координаторът по бедствията на Зона Европа на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец Алберто Монгуци. До 27 септември с кризисен екип той ще инспектира центровете за временно настаняване на бежанци в София, Хасково и Ямбол. Едва след като се направи реална оценка, БЧК ще поиска международна помощ.

От БЧК обясниха, че предпочитат парични дарения. За 4 дни в обявената дарителска сметка са събрани 2 хил. лв. В същото време пред "Преса" зам. вътрешният министър Васил Маринов коментира, че част от бежанците имат между 15 000 и 25 000 евро.

Поток

Бежанската вълна от Близкия изток вече мина 5000 души. Само за последните 3 дни през турската граница са влезли 368 души, от които 226 са сирийци. Според МВР капацитетът на центровете за настаняване от 2230 лица е надхвърлен с 302 места.

Граница

Премиерът Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 опроверга военния министър Ангел НайденовАнгел Найденов Ангел Найденов е предложен за министър на отбраната.   Найденов е избран за народен за възможността да се затвори границата с Турция. "Обсъждали сме го като вариант, но затварянето на границата не решава проблема, който е хуманитарен преди всичко", каза той пред БГНЕС. По думите му службите работели активно в бежанските центрове, за да не се допусне влизането на радикални ислямисти у нас.

Последвайте канала на

1261 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини