Стойнев: Трябва заедно да работим за просперитета на икономиката

  • 23 септември 2013 10:11

  • 2761
  • 10
Стойнев: Трябва заедно да работим за просперитета на икономиката
©

"Смятам, че този форум е много полезен, защото чрез него започваме да влизаме в детайлите на различните оперативни програми, каза Зинаида Златанова, вицепремиер по еврофондовете и министър на правосъдието в Дискусия „Деветте европътя пред България до 2020: предизвикателства пред бизнеса“.

"Ако преди седем години стартирахме с много ентусиазъм и догонване на другите страни-членки, днес ние разполагаме с много натрупан опит.По оперативните програми имаме голям напредък, като "Околна среда", "Регионално развитие" и др. та са насочени и усилията ни", каза още тя.

"Предстои ни много работа, имаме ясно заявена ангажираност на всички институции, което ни дава надежда, че ще се справим, но Европейския съюз иска да види качество на реформите", каза Златанова.

Икономическият министър Драгомир Стойнев от своя страна каза, че именно тук е мястото, където се среща бизнесът и сега е моментът да се направи програма, която да е добра за страната, да се защити националният интерес. Как българският бизнес намира пътят към Европа. И добави, че заедно трябва да работим за просперитета на българската икономика.

"Българският бизнес има нужда най-много от технологична модернизация, но трябва да се види как нашите нужди се вписват в европейските приоритети. тази оперативна програма не е на българското правителството, а на българския бизнес. Ние трябва да опростим кандидатстването по проектите и да улесним усвояването на евросредствата. Трябва да се осигури повече директна подкрепа на българския бизнес. Трябва да насърчим и българския бизнес, като покажем какви ще са мерките за следващия програмен период", обяви Стойнев.

Той обърна внимание и на развитието на българския бизнес, като подчерта, че в момента в България има бизнес, който има доверие в правителството и инвестира, но това е само чуждестранният бизнес.

Стойнев отбеляза, че основната цел на правителството е да подобри този диалог с бизнес, тъй като според министъра - доверието се базира на диалог. Икономическият министър определи състоянието на българската икономика като „меко казано не е от най-добрите”.

Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на даде за пример за стремеж към осъществяване на диалог с бизнеса именно подходът при подготвянето на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

„Европа задава рамката на тези програми и нея ще я спазим, но пътят, по който ще минем, ще е пътят на българския бизнес”, подчерта Стойнев.

По думите му - въпросът, който трябва да си задава правителството при подготовката на оперативните програми е – „за кого работим? Трябва заедно да работим за просперитета на българската икономика, като Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност” е програма не на българското правителството или на българската администрация, а на българския бизнес”, посочи Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на и отбеляза, че парите по тази програма трябва да се усвояват по най-бързият и правилен начин.

Министърът на икономиката и енергетиката подчерта, че от Брюксел са дали зелена светлина за това, че ще има средства по мярката „Технологична модернизация” по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност”.

„Въпросът не е да се биеш в гърдите пред избиралите, да се биеш в гърдите пред парламента за това, че си усвоил европейските средства. Въпросът е къде е ефектът за самия бизнес?”, коментира още министър Стойнев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2761 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
rossen4i4o

2013.09.23 | 21:37

10
защо първо трябва да сторим мостовете , а после да птрокарваме реката от там
Радо

2013.09.23 | 19:32

9
То хубаво казано ама някак си тези 400 хиляди безработни не знам как ще го разберат. Досега само се разкриват министерства които само смучат пари и нищо не произвеждат а в същото време се взимат големи заплати+бонуси!

2013.09.23 | 19:32

8
Ама после при деленето ще участвам ли ?

2013.09.23 | 19:32

7
Я се гръмни бе пелтек.
анализатор

2013.09.23 | 14:14

6
Бля,бля,бля,нищо не значещи слова. Само човек излизащ от бизнеса може да има поглед за развитие,а не този партиен функционер.
Брат му

2013.09.23 | 14:14

5
И не се чудете защо германците са добре- просто си избират умни политици, а и кога в Германия лекар, учител, професор ще гласува за мутра, точно никога!
Alex

2013.09.23 | 13:30

3
Или инженер немските инженери са най-добрите и може би японските са им конкуренция тия хора за мутра или за ДС агент никога не биха гласували само селяните наводнили градовете и с основно образование и разни мега прости спортисти и художници и писатели които си живеят в паралелен свят на нашият и даже не плащат данъци било против ценностите им да си плащат сметките!
4efo

2013.09.23 | 13:30

4
Без индустриално производство няма икономика!
Бай Ганьо

2013.09.23 | 13:29

2
В село България икономика НЯМА!След 20 години и хора няма да има в тази кочината.
Реалист

2013.09.23 | 13:29

1
9 пътя са : 1. Сестрата да се уреди с директорски пост. 2. Мъжа си поне зам министър. 3. Тъщи, вуйни, чичовци итн итн !

Добави коментар

Водещи новини