Нигяр Джафер: Трябва внимание върху здравеопазването

  • 20 септември 2013 11:48

  • 861
  • 0
Нигяр Джафер: Трябва внимание върху здравеопазването
©

Предлагам да отделим време за сектор здравеопазване. Три са основните характеристики на системата на здравеопазването: 1. непоследователност, непредвидимост, 2. дисбаланс, 3. неефективност. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване в парламента Нигяр Джафер на обсъждането на Програма „Държавност, развитие, справедливост – икономически и социални приоритети на правителството на Република България”.

Тя препоръча разговорът за здравеопазването да не е повече политически, а експертен. Обнадеждена съм, че в програмата не е записано, че здравеопазването е приоритет. В последните 10 години се подчертаваше, че здравеопазването е приоритет, което не го направи такъв. Темата здравеопазване е изключително неудобна за управляващите, които и да са те, защото е поле за популизъм”, добави Джафер. „Надявам се разговорът по темата да не бъде политически, а експертен. Дисбалансите в системата се увеличават. В регионален план все повече предлагането на услугите в големите градове са за сметка на по-малките и отдалечените места”, заяви депутатът. По нейните думи темата за демонополизацията трябва да бъде поставена на дневен ред.

Джафер заяви, че Комисията по здравеопазване е готова да започне широка дискусия – експертна и с участието на организации. „Спешната помощ трябва да претърпи реформа. Когато трябва да се подпомогнат общинските болници, трябва да се субсидира. Профилактика, скрининг и ранна диагностика е чакащ реални действия акцент. Облекченият режим за специализация на младите хора е приоритет”, каза още Нигяр Джафер.

„Това правителство се различава в това, че е академично, има силно женско присъствие. Имате и трима лекари, поверили сте им важни сектори – от социално-образователния сектор. Демографският проблем е една от най-големите заплахи за националната сигурност. Държавата трябва да каже какво прави в тази посока”, заяви депутатът.

Последвайте канала на

861 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини