Премахват данъчните облекчения за млади семейства с ипотечни кредити

  • 18 септември 2013 16:54

  • 2159
  • 6
Премахват данъчните облекчения за млади семейства с ипотечни кредити
©

Да отпадне данъчното облекчение за млади семейства с ипотечен кредит. Това е заложено в предложенията за промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица. Документът вече е публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите, като становища по новите текстове ще се приемат във ведомството до 1-ви октомври, пише "Банкер".

Според сегашните текстове млади семейства до 35 години ползват облекчение в доходния данък, ако изплащат ипотека за жилището, в което живеят, и то е единственото им. Отпадането на данъчното облекчение се предлага с мотива, че срещу България е открита процедура за нарушение на европейското право. Според Европейската комисия данъчното облекчение за млади семейства създава неравнопоставено фискално третиране на лица, които живеят в България, и тези, които са в други страни от ЕС, но получават по-голямата част от доходите си в България.

От друга страна самото облекчение се е оказало неефективно, тъй като се създават значителни затруднения при практическото му прилагане, атакувано е многократно пред Комисията за защита от дискриминация и е било ползвано през 2012 г. от много малко семейства. По данни на данъчните те са 5 473. Както стана ясно преди дни, правителството обмисля нови варианти за данъчни облекчения за семействата с повече деца, но все още няма конкретни предложения в тази посока.

Промените предвиждат и плащането на по-нисък данък за колите, които отговарят на европейските екологични стандарти за вредни емисии газове. Логиката на промените е да се стимулира подмяната на автопарка в страната, защото средната възраст на моторните превозни средства у нас е 15 години.

Ако колите са с двигатели до 74 киловата или 100 конски сили и отговарят на екологичните категории "Евро 3" и "Евро 4" данъкът се намалява с 30%, а ако отговарят на категория "Евро 5" и "Евро 6" - с 50 на сто. За автобусите и товарните коли данъкът пада наполовина, ако те отговарят на екологичните категории "Евро 3", "Евро 4", "Евро 5", "Евро 6” и "ЕЕV”.

Друго предложение за промяна е свързано с приети промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия, според които отпада задължението за отделна регистрация на земеделските производители като тютюнопроизводители.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2159 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
oniq gore vsi4ko vijda!!!

2013.09.19 | 08:20

2
laina da qdete! 6ibani lainari,rizite smaknete na naroda ot garbovete. 4ervei gnusni,ni6tqci! 4uma da va tra6ni kot ste otkradnali na tumor4eta v glavite vi da stane i vav laina da se odavite.do 4-to kolqno!!!!
Цветков

2013.10.07 | 20:01

6
Знаех си, ши...ни, комунисти. Не стига, че младите семейства се чудят как всеки месец да отделят за вноската по кредита, но сега им взимат и малкото, което са получили като помощ от държавата. Мам...ка Ви мръсна, комуни....стическа. Да Ви....майката, и заради дядо ми и заради баща ми и заради майка ми. Да го ....ду....те! Досега не съм излизал на протести, дори бях против протестите. Но сега, майка Ви жална!

2013.10.07 | 20:01

5
Ето това му се вика социална политика
auuuu

2013.09.19 | 08:21

4
Ей тъпанари долни, аз се възползвам от от тоя данък, но щом е незаконен ок. Ама и дума да не съм чул за облекчение на многодетните семейства - щото 99% са ШИБАНИ ЦИГАНИ, облекчения да - но срещу образование най-малкото.

2013.09.19 | 08:20

3
още,още...давайте другари,още можете!Сложете и данък преминаване на мост,данък лято ,данък веселие и т.н .След като така скочехте срещу данъка върху лихвите ,а после отказахте да го премахнете ,а сега и нови искате да слагате не виждам какво ви е социалното и къде са ви грижите за младите.ОТИВАИТЕ СИ ДРУГАРИ- НЕ ВИ ИСКАМЕ!
Местен Олигофрен

2013.09.18 | 21:56

1
Да живее Станишев , да живее Орешарски и да е жив и здрав Местан да ни управляват още много години !!!

Добави коментар

Водещи новини