Детските - само до 16-годишна възраст

  • 18 септември 2013 14:51

  • 2916
  • 10
Детските - само до 16-годишна възраст
©

Детски надбавки да има само за децата до 16-годишна възраст. Това предлага бизнесът, а в замяна настоява за по-лесен достъп на младежите до пазара на труда, съобщава Нова ТВ, пише "Вести".

Промени предлагат и от синдикатите. Според тях дори и помощта от държавата да остане, тя не трябва да е в пари.

В момента право на месечни помощи имат децата до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст. Сумата е 35 лева месечно, но тя се полага само на най-бедните семейства. От синдикатите настояват за промяна. Помощта да остане, но да е в натура.

"Такива биха могли да бъдат учебни материали или някакви курсове, които се заплащат на учениците, кандидат-студентски или други разходи”, каза Николай Николов от КТ "Подкрепа".

Бизнесът подкрепя тази идея, но стига и по-далеч. Детските надбавки да отпаднат след 16-ата година. В замяна предлагат улеснен достъп до пазара на труда.

"Нашите предложения са да се облекчи режима - той трябва да е щадящ за децата, но заедно с това да бъде приемлив и добронамерен към тях и от малки да могат да влязат в процеса на труда за да могат да си изкарват пари", сподели Григор Димитров от Българската стопанска камара.

Целта е децата да придобият трудови навици, през летните месеци сами да изкарват необходимите пари и да подобрят шансовете си за трудова реализация. Според социалния министър идеите на синдикат и бизнес биха били нетрадиционни за България, но се струва да се опита.

"Не е лошо да се помисли в тази посока. оказва се, че има случаи, в които деца раждат деца и майките получават детски и майчински и техните деца също получават подкрепа", каза Хасан АдемовХасан Адемов Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в град Исперих, България. През 1979 година завършва.

Основен фактор за осъществяване на идеите според Адемов е обществената подкрепа. На пръв поглед тя обаче липсва. Идеите отхвърлят и родителските организации.

"Не трябва да се предпоставя за какво да се харчат тези пари, защото различните семейства може да имат различни нужди. Да може да има семейства, които да получават такива облекчения - за курсове и т.н. , но това да бъде една от възможностите , а не единствената възможност", заяви Цвета Брестничка от асоциация „Родители”.

Дискусии по темата тепърва предстоят.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2916 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар

2014.12.17 | 14:12

10
35лв. на месец !!! Това е подигравка а ние сме жалки
енчев

2014.12.17 | 14:12

9
лесен достъп означава да са на 17 години завършено висше образование да имат между 3 и 5 години трудов стаж да имат компютърна грамотност поне до много добро владеене на Ц++ свободно говорими два или три езика ....... #айната ви бе подигравате се с младежите и после защо са в другите държави ..... ами защото от родината изтичат мозъци а не задници за това

2014.12.17 | 14:11

7
И ЗАЛЪГАЛКИ, ''Валери хванал Николета без гащи'' и други простотии.Какво им се поднася на децата,какво стойностно учат,че и не им дават на всички детските.А РОДИТЕЛИТЕ са разделени,дават на бедни,а на работещи,350лв.на човек,лимит да не се надхвърля.АРАБОТОДАТЕЛИТЕ леко и те искат децата да им работят,да се научили на трудови навици.

2014.12.17 | 14:11

8
Защо ги наричате детски след като не ги получават всички деца до 16-18г. Наричайте ги циганските и турските.Какъв е тоя праг от 350лв месечно за член от семейството.На всичкото отгоре ти смятат брутната заплата от която имаш за какво ли не отдръжки. Боклуци гадни долни.
:)

2014.12.17 | 14:11

6
Това ли е грижа за бъдещето на нацията...?
Гейчо-Сергейчо

2014.12.17 | 14:11

5
До 16 години .НО ТЯ СЕ ПОЛАГА САМО ЗА НАЙ БЕДНИТЕ . Какво значи! Е,няма такава държава!Беден или богат децата са еднакви и не трябва да се дискриминират. Това е расизъм.ДА ЖИВЕЯТ ЦИГАНИТЕ,УРААА...
Lucy Prelevic-Popova

2014.12.17 | 14:10

4
Ами хора, ДА НЕ ОСТАВЯМЕ "РАБОТОДАТЕЛСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ" и купените от тях синдикати да определят тези неща!!! Протестът, протестът за какво е? А? Да гони някакви имагинерни комунисти! Глупости! Протестът трябва да иска доходи, доходи с които може да се живее, а не абстрактни "ценности"! Не 90% от Брутния вътрешен подукт да се присвоява, забележете, само от 5-10% ог населението! Това комунистическа системе ли е, нещастници, или някаква друга?
Теодора

2014.12.17 | 14:10

3
От това да ги дават на всички деца...до това,да ги давт само до 16 години.Господа управляващи,а....разберете се,СОЦИАЛИСТИ ли сте и какво ви е социалното в политиката или се чудите колко повече бюджетни пари да матрапосате!Аз ви предлагам напълно да отмените социалните помощи за деца със закон!И без това ще създадете такъв закон,който да дава право на помощи само на ромите.Нели след пенсионерите...те са вашият редовен електорат!Или пък ги гласувайте само за ромите.Предлагам и името на държавата да смените...скоро тук българи няма да останат,нищо,че стъкмистиката показва други цифри!Да са ни честити!
kkk

2013.11.12 | 17:07

2
Браво! Велико! На15-16г децата завършват основно образование. Принципно най-бедните българи живеят в малки населени места. Там няма работа за тях камо ли тийнейджър да има работа. Аз като беден родител на две деца, учещи е друг град използвам детските за издръжката им за 2 седмици. т. е 35лв на седмица за двете деца. Ами вземете ми и тия пари и значи остават с основно образование. Не знам кой го е измислил ама е най-"уникалното" досега от всички други простотии

2013.09.24 | 16:22

1
ami che te na 16 niakoi sa roditeli s 2 deca veche kvi decki ?!?!? moeto dete ne e vzelo i lev decki ot taia darjava shtoto az sam ,, bogat ,,ili ne e dete na darjavata ?!?!?!?

Добави коментар

Водещи новини