Железничарите с ултиматум: Искаме 10% увеличение на заплатите

  • 16 септември 2013 13:55

  • 1658
  • 2
Железничарите с ултиматум: Искаме 10% увеличение на заплатите
©

След като пощальоните ултимативно поискаха увеличение с 10 процента на заплатите, сега същото искане идва и от страна на железничарите, научи “Труд”. Синдикалните организации в БДЖ и Национална компания “Железопътна инфраструктура” вече все по-трудно удържали членовете си, които настоявали за промяна нагоре във фиша за заплата.

Да, вече изпратихме писмо с искане да бъдат увеличени възнагражденията в жп транспорта, потвърди пред “Труд” Петър Бунев, председател на жп синдиката към КНСБ. Според него в предстоящите преговори за новия колективен трудов договор (КТД) в железниците ще настояват за увеличение на възнагражденията, което да покрива натрупаната инфлация от 1 октомври 2008 г. досега. Тогава за последно бяха увеличени доходите на служителите в БДЖ и НКЖИ. Справка с данните на Националния статистически институт за инфлацията от октомври 2008 г. до август 2013 г. показва, че за периода цените на стоките и услугите у нас са скочили с 9,8%.

Според Бунев преговорите по новия КТД ще започнат в началото на октомври. В случай че синдикатите постигнат целта си, новите заплати трябва да влязат в сила от декември или януари догодина.


Ние също настояваме за повишаване на възнагражденията на работещите в жп транспорта, заяви пред “Труд” председателят на жп синдиката в КТ “Подкрепа” Розен Зарков. Според него още утре или вдругиден в профсъюза ще заседава секторен съвет по проблемите на жп транспорта, на който ще се обсъдят всички проблеми на работещите в сектора.

Синдикатът на локомотивните машинисти също е изпратил писмо до Министерството на транспорта и до ръководството на БДЖ, в което се настоява за подобряване условията на труд. Състоянието в момента е плачевно. Машинистите трябва да си носят чаршафи, за да могат да поспят в стаите за почивка, които са страшно мизерни, каза председателят на синдиката Георги Манолов.

Все повече жп структури са готови да се включат в протеста на служителите на пощите, който е насрочен за 25 септември пред Министерския съвет. На него се очакват поне 1500-2000 пощенци. Те ще настояват за увеличение на заплатите и изработване на спасителен план за държавното предприятие.

Последвайте канала на

Novini.bg
1658 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2013.10.11 | 17:12

2
Заплатите трябва да се увеличат минимум с 50%. Когато народа гладува въобще не ме интересуват тези от ЕС. Както виждаме те нарушават директивите за фискална дисциплина. Защо трябва точно ние да ги спазваме като сме най-бедната страна в ЕС. Вече сме първи и по смъртност в света. Получава се така, че управляващите унищожават народа си. Тогава знаете какво ще последва. Всеки човек има право на защите. Щом ни тероризират монополистите от ЕС тогава ще излезем от него. От когато влязохва в ЕС нищо хубаво не последва. Май отива на революция. Тзи зима хората ще излязат на бунт от глад и студ. До сега стана ясно, че БСП, ГЕРП, Атака и ДПС са едини в едно- защита на монополистите и банките лихвари. Всичките те са производни на БКП. Парите които се дават на България са тези които се изнесоха преди 10-15 години. Затова няма инвеститори. Всичко е лъжа. За да се усети правдата трябва: 50% увеличение на заплатите, ток-0.10 ст за кв/ч., намаляне лихвите по кредитите с 50%, ДДС да се връща на хората, а не на яловите фирми и т.н. напълно нормални човешки неща.

2013.10.09 | 16:28

1
Идва зимата. С нея се приближаваме бавно, но сигурно към оставката на "социално-подкупващото" правителство. Оставка!

Добави коментар

Водещи новини