Делян Добрев за БСП: Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"

  • 15 септември 2013 14:06

  • 10478
  • 53
Делян Добрев за БСП: Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"
©

Твърденията на БСП за източване на енергийния сектор са опит да се отклони общественото внимание и да не се засегнат важни теми като например сметките за ток на гражданите. Вчерашните нападки на БСП към ГЕРБ са тип "Крадецът вика - дръжте крадеца". Това заяви Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: на пресконференция.

Важните въпроси са защо след като цената на тока е намалена с близо 5%, потребителите се оплакват от по-високи сметки за електроенергия. „Когато БСП беше опозиция твърдяха, че сметките на хората са отговорност на правителството, а сега казват, че отговорността е на ЕРП-та”, отбеляза Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

„Въпросните 230 млн. лева, за които говори Драгомир СтойневДрагомир Стойнев Драгомир Велков Стойнев е роден на 6 май 1976 г. в Триполи, Либия. Той е икономист, възпитаник на, всъщност са 236 млн. лева, и не са за 2012-а, а за 2013 година. Тези пари не касаят „студения резерв”, а касаят т.нар. „разполагаемост” по дългосрочните договори за двете централи „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”, които ние не сме подписвали ние. Тази разполагаемост се плаща от момента, в който са заработили тези централи и ние не носим по тази тема отговорност”, обясни Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

По думите му става дума за дългосрочни договори, които не са подписани от ГЕРБ. "Те са много скъпи", каза още той. "Обвинителите обвиняват сами себе си. Те се опитват да отклонят общественото внимание. Що се отнася до "Белене" - те се опитват да внушат, че проектът не е спрян.", каза още бившият енергиен министър.

Атаката на БСП към ГЕРБ е за неща, които те или не разбират, или се опитват да объркат обществото. "Студеният резерв се поддържа за случай, при който някой блок откаже да работи. Той е в размер на 80 млн. лева - толкова е бил и всяка предходна година", уточни още Добрев.

Защо от началото на август се продава с 20 лева по - евтина енергия на граница отколкото средната за последните 4 години. Това е недопустимо, защото когато са правени търговете, АЕЦ "Козлодуй" е записал в договорите, че индексацията е в ползва на дружеството. По индексация става дума за загуба на 10 млн. лева на месец. Износът на България е с 60% по-голям по времето на ГЕРБ, отколкото по времето на Тройната коалиция. Каквото и да прави БСП в момента не може да достигне тези нива, каза още Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор:.

По думите му сме чували обещания за намаляване на безработицата, а се е получило точно обратното - тя се е увеличила. "Българските предприятия протестират, защото плащат добавки, а предприятията в Гърция - не плащат. Те го приемат така - държавата изнася работни места, защото предприятията в чужбина се развиват и работят за сметка на тези у нас, обясни депутатът от ГЕРБ.

Енергийната система в България тепърва продължава да се декапитализира и в един момент данъкоплатците ще платят уж намалението на цената на тока. Това заяви на пресконференция бившият директор на АЕЦ „Козлодуй” Валентин Николов. По думите на Николов – нито едно от исканията на протестиращите българи през февруари тази година в сектора ”енергетика” не е изпълнено.

„Хората искаха в енергийния микс 80% от енергията да е от АЕЦ „Козлодуй” и тази енергия да бъде за регулирания пазар. В момента обаче такава квота за АЕЦ „Белене” няма. Хората искаха предоговаряне на договорите за т.нар дългосрочните централи – „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”, но до момента нямам информация, че се водят подобни преговори”, посочи Николов.

Той обърна внимание и на износа на електроенергия, като обясни, че през изминалата година макар и високата такса за пренос на електроенергия, която Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) е определила, износът на електроенергия е бил в много по-големи размери.

„В момента въпреки намалението на цената за пренос на електроенергията с 22 лева, цената, на която продаваме електроенергия извън страната, е достатъчно ниска, и ние не можем да разберем защо е така”, отбеляза още бившият директор на АЕЦ „Козлодуй”. Според него – „ние купуваме скъпата енергия, а евтината я изнасяме”.

„Този нов модел на ценообразуване, който се рекламира сега, трябваше да отпуши износа, но това не се случи”, коментира още Николов. Той заяви още, че една от сериозните заявени промени като отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от Националната електрическа компания (НЕК) все още не е направено.

Управляващите вече нямат позиция по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, каза бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в кабинета на Бойко Борисов .

„С пушилката, която сега вдигат от БСП, се опитват да скрият тази липса на позиция. Ние не знаем каква е тяхната сегашна позиция, защото преди изборите убеждаваха хората, че ще се строи АЕЦ „Белене” едва ли не веднага след като БСП дойде на власт”, посочи Добрев. Той категорично заяви, че няма промяна по отношение на позицията на ГЕРБ за изграждането на атомната централа.

„ГЕРБ е правителството, което спря изграждането на АЕЦ „Белене”", заяви бившият енергиен министър. Той отбеляза, че никога не е давал разрешения във времето, когато е заемал поста на министър на енергетиката, за плащания по проекта АЕЦ „Белене”.

„Има опит за саботаж на арбитражното дело за АЕЦ „Белене”, а провалът на това дело ще бъде добре дошло за управляващите, които нямат позиция по въпроса”, коментира още Добрев.

Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: призова още представителите на Реформаторския блок да заявят позицията си относно проекта „АЕЦ Белене”, тъй като по думите на Добре все още не е чута тяхната позиция.

Последвайте канала на

10478 53

Свързани новини

Коментари 53

Добави коментар
pesho

2013.09.16 | 17:17

53
Брее, много платена комунистическа сган тук бре. Явно нормалните хора вече ги е страх, да не вземе държавна сигурност да ги прибира по нощите.
???

2013.09.16 | 17:17

52
Не ви ли прави впечатление толкова години вече че всички политици се обвиняват в кражби, присвоявания и прочие, а никои не е вкаран в затвора и никои не е осъден за клевета. Както се казва гарван гарван у око не вади.
Oмбре

2013.09.16 | 14:30

51
Този малкия с малкото пипе се оказа голям мръсник,не минава ден без да го пуснат да квичи псето.

2013.09.16 | 14:30

50
Тия трите превтасали лайна какво се правят на интересни? Политически трупове.

2013.09.16 | 14:30

49
Цветанов , Георгиев ,Флоров и ТИКВАТА са директно за ПАНДИЗА ! Цацаров се офлянква ! Имитира дейност като предния мухльо Велчев ! Свински черва !

2013.09.16 | 14:28

48
При 0.04ст за кв/ч построихме АЕЦ Козлодуй и цялата мрежа. При 0.08ст. на кв/ч дойде царя и въведе ЕРП-тата. При близо 0.20ст на кв/ч НЕК фалира. Егати и цинизма и краденето. Скоро време на пазара ще бъде пуснат генератор който за 12 вата на час ще произвежда до 10 кв/ч. Тогава ще ги питам какво ще правят. Царството на енергийната мафия свършва. Истинската цена на тока е 0.10ст. на кв/ч. Другото е кражба. МАхнете кърлежите по веригата. Не режете клона на който стойте. Тази зима ще има бунтове от глад и студ. Народа като побеснее няма да го интересува нито ГЕРБ, нито БСП, нито Атака или ДПС. Впрочем всичките те са продукт на стратезите на БКП. Само че не си осещат грешката, че времето е вече друго и хората са други. Не може да ни държат в каменатата ера.

2013.09.16 | 13:04

44
Браво, ГЕРБ. Гответе се за нови избори и за поемане на кормилото на държавата от тройната хидра--ГЕЯ, БЕЯ И ЗЛОДЕЯ-БЕЗРОДНИК . Тези тримата ще отидат задълго в нафталина, единия даже завинаги. По-продажно и вредно за България правителство сме нямали . И по импотентно !!
БОЗДУГАН

2013.09.16 | 13:04

47
Какво кормило бе, какви избори сънуваш бе,герберастино прост ?! Изборите минаха и ГЕРБ са на боклука ! ТИКВАТА е нацепена !
старшината

2013.09.16 | 13:04

46
МНОГО МЛАД СИ СА НАУЧИЛ ДА ЛЪЖЕШ КАТО ДЪРТ ЦИГАНИН --- ГЕРБЕРСКИ ПУДЕЛ .
БОЗДУГАН

2013.09.16 | 13:04

45
НЯМА по-големи крадци и лъжци от ГЕРБ -аджийските тикви ! 4 г. лъгаха , крадоха,вдигаха цената на тока и др. цени, замразяваха пенсии и заплати !
А майка ти???

2013.09.16 | 08:35

24
Само истината ли казва или просто я премълчава???

2013.09.16 | 13:04

43
Д. Добрев навря "експертите " на БСП там, откъдето са изпълзяли .

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини