Постоянно пребиваване на чужденци - при над 1 млн. лв. инвестиции

  • 11 септември 2013 16:02

  • 904
  • 0
Постоянно пребиваване на чужденци - при над 1 млн. лв. инвестиции
© Булфото

Парламентът прие поредни законови промени, целящи да насърчат външните инвестиции в България. Този път вместо промени в Закона за насърчаване на инвестициите, депутатите приеха изменения на първо четене в закона за чужденците.

Спрямо тях разрешение за постоянно пребиваване на чужденци ще се дава ако са вложили над 1 000 000 лв. или увеличили вложението си с този размер в лицензирана кредитна институция в България по договор за доверително управление със срок не по-кратък от пет години, пише БТА. Измененията са по инициатива на БСП. Така се регламентира отново тази опция за постоянно пребиваване, която беше отпаднала от закона при ГЕРБ, припомня агенцията.

Новите условия предвиждат и по-благоприятно третиране на инвеститорите, които са направили инвестиция, надхвърляща 2 милиона лева. Това е мярка, която ще ги стимулира да извършват по-големи по размер вложения в България, обясняват депутатите от левицата. След прегласуване на текстовете по искане на ГЕРБ, "за" бяха 87 народни представители, 69 - "против", и 12 се въздържаха.

Бившият икономически министър в кабинета на ГЕРБ Делян ДобревДелян ДобревДелян Добрев e заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма (ресор: заяви, че партията му по принцип подкрепя идеи за повече инвестиции у нас, но се обявиха срещу връщането на правото да се получава разрешение за постоянно пребиваване в България на чужденец, депозирал над 1 млн. лв. в лицензирана кредитна институция (възможност, която беше премахната при управлението на Бойко Борисов) и (сега, с част от промените, на практика се възстановява), уточняват от агенцията,

Законовите изменения овластяват Българската агенция за инвестиции да контролира инвестициите, както и да следи дали вложението е прехвърлено или прекратено. За тези случаи до момента законът и правилникът към него на практика не предвиждат санкция - няма срок, в който прекратилият инвестицията си чужденец да е длъжен да декларира това пред държавата и да върне картата си за пребиваване, посочват вносителите на поправките.

За да се прекратят злоупотребите има изискване за договор за поддържане на депозита за срок не по-малък от пет години, заяви Корнелия НиноваКорнелия НиноваКорнелия Нинова е български политик от БСП, член на Парламентарната група на Коалиция за. Алиосман ИмамовАлиосман Имамов  Алиосман Ибраим Имамов е роден в село Абланица, Благоевградска област. Завършил е УНСС, от ДПС предупреди, че от средата на 2008 г. инвестициите в България непрекъснато и катастрофално намаляват, излизат повече капитали от страната ни, отколкото влизат. Тази тревожна тенденция продължава и до момента, аргументира той проекта на колегите си от левицата.

През февруари мерки за насърчаване на чуждите капитали бяха взети през закона Закона за насърчаване на инвестициите, който беше върнат от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното за ново обсъждане.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
904 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини