Цветлин Йовчев: Агресията между политиците се пренася и между хората

  • 06 септември 2013 08:26

  • 1306
  • 3
Цветлин Йовчев: Агресията между политиците се пренася и между хората
© Булфото

В интервю за в. "Преса" вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин ЙовчевЦветлин Йовчев Цветлин Йовчев е роден на 7 май 1964 г. в Плевен. Завършва Висшето военноморско училище „Никола отрича обвиненията на ГЕРБ в полицейска репресия към протестиращите. "Всичките ни действия са съобразно закона", заявява той.

Попитан защо полицаите не са арестували хората, които на 4 септември дърпаха загражденията около парламента с вериги, Йовчев казва: "Защото, когато става въпрос за големи групи от хора, такъв начин на поведение на полицията не сработва. Опит за силово действие от страна на полицията обикновено води до повишаване на на агресията в цялата група и не може да доведе до сблъсъци, в които има и пострадали. Давам си сметка, че такъв тип поведение може би няма да се хареса на никого. Защото хората са разделени - едни смятат, че трябва да употребим повече сила, други - че тази сила е в повече. Искам да запазим баланса, това е важно за мен. И смятам, че успяваме".

"Тази среда не е нормална за работа. Тези протести са проява на агресия, която е дълбоко в обществото. И ако ние като нация не намерим решение на кризата в институциите, в партиите, в гражданските организации дори, ще имаме сериозни проблеми. Дори протестът да затихне напълно, това не значи, че сме разрешили тази криза. Тя може да избухне във всеки момент, когато има повод за това. Поводите за протестите през февруари и сега са различни, но причината е обща - усещането за дефицит на справедливост в обществото и липса на достатъчно представителност в парламента. А това са сериозни проблеми, които не могат да бъдат решени само от правителството. Първата стъпка е да бъде възстановен политическият диалог в страната. Ако продължават политическите партии да излъчват същите сигнали за агресия, това води до повишена агресия у хората. В разделението си ние се върнахме в периода от 90-те години, който бяхме забравили", казва още вътрешният министър.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1306 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Милиционер

2013.09.10 | 19:27

3
Може би съвсем законно милиционерите при проверка отказват да се легитимират и записват данните от личните карти на проверените. Така ли е др. Овчев???

2013.09.10 | 19:20

2
Ще бъде. След едни честни избори.

2013.09.10 | 19:20

1
"Всичките ни действия са съобразно закона", заявява той." Мартин Лутър Кинг бе казал: Не забравяйте, всичко което Хитлер е сторил е било напълно законно!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини