Орешарски за Сирия: Ще се справим със ситуацията

  • 04 септември 2013 12:48

  • 984
  • 1
Орешарски за Сирия: Ще се справим със ситуацията
©

БСП е една от малкото партии, които приеха позиция за кризата в Сирия. Имайки предвид тежката ситуация, за нас е недопустимо участието на България във военна операция без санкция от ООН. Това заяви от парламентарната трибуна по време на блиц контрола депутатът от БСП Янаки Стоилов.

"Българската позиция трябва да отчита възможните по-тежки развития за страната ни. Настояваме за засилване на контрола по цялата граница. Трябва наред с хуманитарната си позиция да отчитаме нашия капацитет, защото бежанците ще останат дълго време на територията на страната ни", добави той и попита премиера каква е позицията на правителство.

"Никой от евроатлантическите ни партньори не е поставил въпроса за каквито и да е инициативи в Сирия. Дискусии по този въпрос засега биха били безполезни. Ние сме за това, конфликтът да бъде трайно уреден, а не да се разраства. Най-адекватното решение би било едно обединение в Съвета за сигурност на ООН", посочи министър-председателят Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21.

"Засилен контрол по границата вече е осъществен. Обсъждали сме дори затваряне на граници. Това обаче е една твърде крайна мярка. Не бихме искали да гледаме майки с деца от другата страна. Бежанският проблем е нов за България. Проучваме възможността да поискаме от ЕК техническа помощ при евентуално ескалиране на бежанската вълна. Не изключваме възможността при такъв сценарий да бъдем подпомогнати и финансово. Все пак ние ще се справим със ситуацията", добави премиерът.

Българското правителство трябва да поема ангажимент бежанците да преминават само през съществуващите ГКПП-та, а не по цялото протежение на границата. Обстановката остава сложна, но позицията на страната ни трябва да остане на принципни ориентири - националните интереси и световното обществено мнение. А то е против ангажирането с действия извън легитимния път, който очертава ООН.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
984 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.09.04 | 16:06

1
С кой ще се справиш бе сополь.Женати още те налага с чехъла в къщи ,ще се справел.

Добави коментар

Водещи новини